Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Atentátnik, ktorý zabil japonského expremiéra: Všetko mohlo byť inak, zvažoval aj bombový útok!

Bývalý japonský premiér sa stal obeťou atentátu: Postrelili ho do hrudníka a krku! V nemocnici zomrel.
Bývalý japonský premiér sa stal obeťou atentátu: Postrelili ho do hrudníka a krku! V nemocnici zomrel. (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Atentátnik, ktorý zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, sa domnieval, že politik ja napojený na náboženskú skupinu, ktorú vinil z finančného bankrotu svojej matky. Útok, ktorý vykonal podomácky vyrobenou zbraňou, plánoval celé mesiace, najprv však zvažoval bombový útok, uviedla v sobotu médiám tamojšia polícia.

Jamagami Tecuja, ktorého polícia podozrieva z útoku na Abeho, sa k expremiérovi odzadu priblížil a vystrelil na neho počas jeho prejavu v rámci predvolebnej kampane v prefektúre Nara. Útok bol zaznamenaný na video a šokoval Japonsko, kde sú incidenty spojené so streľbou zriedkavé. Štyridsaťjedenročný Tecuja bol nezamestnaný a podľa výpovedí susedov to bol samotár, ktorý neodpovedal, keď ho niekto oslovil, píše Reuters. Domnieval sa, že Abe podporoval náboženskú skupinu, ktorej jeho matka venovala "obrovský finančný dar", uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Atentátnik polícii povedal, že jeho matka v dôsledku finančného daru tejto náboženskej skupine zbankrotovala, citovali japonské médiá, doposiaľ však neuviedli, o akú skupinu konkrétne ide. Internetový magazín Gendai Business na základe nemenovaných zdrojov však tvrdí, že ide o kontroverznú Cirkev zjednotenia, ktorú založil a viedol už medzičasom zosnulý Juhokórejčan Sun Myung Moon. Cirkev, známa aj ako Moonova sekta, má svojich členov v mnohých krajinách vrátane Japonska. Moon ju založil ešte v roku 1954 a skupina sa stala terčom kritiky okrem iného aj systematickým organizovaním masových sobášov, pripomína DPA.

Pokúsil sa vyrobiť bombu 

Stanica NHK informovala, že predtým, než sa útočník rozhodol pre strelnú zbraň, zvažoval bombový útok. Podľa japonských médií na polícii vypovedal, že sa pokúsil vyrobiť bombu i niekoľko strelných zbraní. Polícia u neho pri domovej prehliadke v meste Nara objavila a zhabala niekoľko zbraní podobných tej, s ktorou útočil na Abeho.

Viac o téme: BombaAtentátAtentátnikútok Šinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu