Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štátny pohreb japonského expremiéra Abeho bude stáť 12 miliónov dolárov

Zosnulý japonský premiér Šinzó Abe Zobraziť galériu (3)
Zosnulý japonský premiér Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

TOKIO - Japonsko očakáva, že na štátny pohreb zavraždeného expremiéra Šinzóa Abeho vynaloží približne 1,7 miliardy jenov (12 miliónov dolárov). Oznámila to v utorok japonská vláda, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Vláda očakáva, že na smútočný obrad, ktorý sa bude konať 27. septembra v Tokiu, prídu desiatky súčasných aj niekdajších hláv štátov. Predpokladá sa, že náklady na bezpečnostné opatrenia budú stáť zhruba 800 miliónov jenov, ďalších 600 miliónov sa vynaloží na hostiteľské účely a 250 miliónov pôjde na samotný pohreb, uviedol hovorca japonskej vlády Hirozaku Macuno.

Štátny pohreb japonského expremiéra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

"Na pohrebe sa zúčastnia delegáti z viac než 190 cudzích krajín a regiónov," dodal Macuno. Nedávne prieskumy však ukázali, že proti tomuto verejne financovanému podujatiu je približne polovica obyvateľov Japonska. Súčasný japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že vzhľadom na domáce a medzinárodné úspechy Abeho, ktorý bol najdlhšie slúžiacim japonským predsedom vlády, je štátny pohreb patričný.

Štátny pohreb japonského expremiéra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Smútočný obrad sa uskutoční v tokijskej hale Nippon Budókan, ktorá sa zvyčajne využíva na športové a kultúrne udalosti. Abeho, ktorý bol ministerským predsedom v rokoch 2006–2007 a 2012–2020, zastrelil začiatkom júla bývalý vojak počas predvolebnej kampane v meste Nara. Expremiér mal 67 rokov. Krátko po jeho smrti sa v chráme v Tokiu konal malý súkromný pohreb, na ktorom sa zišli tisíce ľudí, aby položili kvety a vzdali mu úctu.

Viac o téme: PohrebJaponskoŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu