Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rodina a priatelia sa rozlúčili so zastreleným japonským expremiérom Abem

Pohreb bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho Zobraziť galériu (4)
Pohreb bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

TOKIO - Rodinní príslušníci a priatelia sa v utorok zhromaždili v budhistickom chráme v Tokiu na súkromnom pohrebe bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Ten prišiel o život v piatok 8. júla pri útoku atentátnika. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pohreb sa začal o 13.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) v budhistickom chráme Zódžó-dži, píše na svojej webovej stránke denník The Washington Post. Abeho telesné pozostatky do chrámu previezli v pondelok a v noci sa za prítomnosti rodiny a priateľov konala pri zosnulom vigília. Pred chrámom sa tvorili dlhé rady ľudí, ktorí sa prišli s Abem rozlúčiť. Samotný pohreb je však len pre rodinných príslušníkov a blízkych priateľov či spolupracovníkov.

Rodina a priatelia sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Abeho vražda vyvolala zdesenie a pobúrenie v Japonsku i v zahraničí, píše, pripomína AFP. Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši v utorok povedal, že Japonsko dostalo viac než 1700 sústrastných odkazov z 259 rôznych krajín, území a medzinárodných organizácii. Do Japonska v pondelok mimoriadne pricestoval aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Premiérovi Fumiovi Kišidovi odovzdal sústrastné listy od amerického prezidenta Joea Bidena.

Rodina a priatelia sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Abeho telo majú po pohrebe autom previezť po trase vedúcej okolo významných politických inštitúcii v Tokiu vrátane premiérovej rezidencie a parlamentu. Bude sa konať aj viacero verejných spomienkových podujatí.

Štyridsaťjedenročný atentátnik Tecuja Jamagami zabil v piatok Abeho dvoma výstrelmi počas volebného mítingu v meste Nara. Polícia ho zadržala priamo na mieste. Strelec povedal vyšetrovateľom, že na expremiéra strieľal z dôvodu jeho údajných väzieb na istú organizáciu, ktorú polícia zatiaľ nespresnila. Podľa japonských médií však ide o náboženskú organizáciu Cirkev zjednotenia, známu aj ako Munova sekta. Strelec ju údajne viní z finančných problémov svojej rodiny, keďže jeho matka jej darovala veľkú sumu peňazí.

Rodina a priatelia sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

Viac o téme: úmrtiePremiérJaponskoŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu