Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Top úradník priznal fatálne zlyhanie: Polícia je spoluzodpovedná za vraždu japonského expremiéra!

Smrteľne zranený Šinzó Abe sa zrútil k zemi Zobraziť galériu (3)
Smrteľne zranený Šinzó Abe sa zrútil k zemi (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

NARA - Minulý piatok popoludní bol počas predvolebného prejavu zozadu zastrelený bývalý japonský premiér Šinzó Abe (†67). Vinu za to nesie atentátnik Jamagami Tecuja (41), ale podľa najnovších informácií aj zlý koncept ochrany polície, ktorá mala Abeho chrániť. Priznal to jej veliteľ Nara Tomoaki Onizuka.

"Nemôžeme poprieť, že tam boli problémy," povedal podľa BBC Onizuka na tlačovej konferencii. Policajný šéf pripustil, že to, že plán Abeho návštevy prebiehal bez akýchkoľvek zmien, bola fatálna chyba. Zdá sa, že chrbát expremiéra bol nedostatočne strážený. Neexistuje žiadny iný spôsob, ako vysvetliť, prečo atentátnik mohol stáť za Abem niekoľko minút so zbraňou pri sebe.

Top úradník priznal fatálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Len dve sekundy pred prvým výstrelom sa osobný strážca otočil a pozrel vrahovi do očí. Medzi prvým a druhým výstrelom držal bodyguard pred Abem nepriestrelnú aktovku, no ani tá nedokázala odvrátiť druhú strelu. Politik skolaboval, utrpel smrteľne poranenia krku a hrudníka. 

Atentát na Ronalda Reagana v roku 1981

Prečo bol Jamagami vôbec schopný znova strieľať? Otázka sa tu vynára najmä v porovnaní s USA, pretože pri atentáte na Ronalda Reagana v roku 1981 strelca Johna Hinckleyho premohli bodyguardi do dvoch sekúnd.

Top úradník priznal fatálne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP)

Abeho ochrankárom sa to podarilo len päť sekúnd po tom, čo expremiéra smrteľne zasiahol. Bývalý premiér zomrel o 17:03 miestneho času v nemocnici na zástavu srdca a pľúc. Jeho telo bolo ešte v sobotu prevezené do Tokia, kde bol Abe pochovaný.

Viac o téme: AtentátJaponskoŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu