Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý japonský premiér sa stal obeťou atentátu: Postrelili ho do hrudníka a krku! V nemocnici zomrel

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe Zobraziť galériu (8)
Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

TOKIO - Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (67) v piatok podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami. Informuje o tom agentúra AP a japonská televízia NHK.

Hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno krátko po streľbe uviedol, že nemá informácie o stave 67-ročného Abeho. "Takýto barbarský čin nemožno tolerovať," povedal. Japonská tlačová agentúra Kjódo potom uviedla, že expremiéra previezli do nemocnice so zástavou srdca, aj keď bol pôvodne bezprostredne po streľbe pri vedomí a komunikoval. Televízna stanica TBS informovala, že expremiéra útočník postrelil do ľavej strany hrudníka a zjavne i do krku, píše Reuters.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Politické násilie je v Japonsku, ktoré má prísne zákony upravujúce držbu zbraní, zriedkavé. Šinzó Abe odslúžil vo funkcii japonského premiéra dve funkčné obdobia. Odstúpil v roku 2020, ako dôvod uviedol zdravotné problémy. Zachoval si však dominantnú prítomnosť vo vládnucej Liberálnej demokratickej strane (LDP) a ovládal jej hlavné frakcie. Jeho chránenec, úradujúci premiér Fumio Kišihida, ide do volieb s nádejou, že vystúpi z tieňa Abeho, uvádzajú analytici.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Po postrelení Abeho prerušil premiér Kišihida svoju volebnú kampaň a vrátil sa do Tokia, informovali tamojšie médiá. Japonská vláda uviedla, že voľby odložiť neplánuje. Americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel v reakcii na incident uviedol, že je "zarmútený a šokovaný" streľbou na tohto výnimočného lídra a neochvejného spojenca USA.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Nemocnica potvrdila Abeho úmrtie, po atentáte vykrvácal

Úmrtie bývalého japonského premiéra v piatok potvrdila aj nemocnica v meste Nara, do ktorej ho previezli po tom, čo naňho dvakrát vystrelil atentátnik. Informuje o tom na základe správy prevzatej z agentúry AFP. "Šinzó Abe bol prevezený do nemocnice o 12.20 h miestneho času (5.20 h SELČ). V čase príchodu bol v stave zástavy srdca. Bola vykonaná resuscitácia. Bohužiaľ, o 17.03 h (10.03 SELČ) zomrel," povedal Hidetada Fukušima, lekár oddelenia urgentného príjmu v univerzitnej nemocnici v Nare.

Abe zomrel v dôsledku vykrvácania, a to aj napriek tomu, že mu lekári v rámci transfúzie poskytli veľké množstvo krvi, priblížil Fukušima. Fukušima dodal, že do nemocnice prišla aj Abeho manželka.

Najdlhšie slúžiaci japonský premiér

Šinzó Abe (67) bol najdlhšie slúžiacim premiérom v histórii svojej krajiny. Vo funkcii presadzoval významné ekonomické reformy a mal tiež povesť tvrdého konzervatívca a nacionalistu, píšu agentúry AP a DPA. Po prvý raz sa postavil na čelo vlády v roku 2006 vo veku 52 rokov. Stal sa tak najmladším premiérom Japonska od druhej svetovej vojny. Jeho prvé volebné obdobie poznačili škandály a nezhody vo vládnej koalícii. Napokon odstúpil po roku zo zdravotných dôvodov. V Japonsku sa počas nasledujúcich rokov každoročne menili premiéri, a to až do Abeho návratu v roku 2012. Odvtedy bol vo funkcii nepretržite osem rokov.

Medzi hlavné body jeho programu patril plán hospodárskych reforiem, ktoré dostali prezývku abenomika. Snažil sa krajinu dostať z dlhodobého deflačného kurzu prostredníctvom fiškálnych stimulov, kvantitatívneho uvoľňovania a štrukturálnych reforiem. Tieto reformy však podľa kritikov viedli k nerovnomernému rozdeleniu bohatstva, pričom až tretina zamestnancov v Japonsku teraz nemá trvalý pracovný pomer. Vo voľbách zvíťazil celkovo šesťkrát. Vystužil armádu a vojenské spojenectvo Japonska so Spojenými štátmi. V školstve presadzoval výchovu k vlastenectvu a snažil sa posilniť aj medzinárodné postavenie Japonska.

Patril k zástancom reinterpretácie pacifistickej ústavy Japonska v roku 2014 s cieľom umožniť armáde pomôcť spojencom v prípade vojenského útoku. Táto zmena si vyslúžila kritiku zo strany Číny a Severnej Kórey; naopak, Spojené štáty ju ocenili. Z funkcie premiéra odstúpil v septembri 2020, ako dôvod uviedol zhoršenie svojho zdravotného stavu v súvislosti s ulceróznou kolitídou.

Šinzó Abe bol po streľbe vo veľmi vážnom stave

Súčasný predseda japonskej vlády Fumio Kišida vyhlásil, že expremiér Šinzó Abe, ktorého v piatok postrelili, je "vo veľmi vážnom stave". Informuje o tom AFP. Kišida označil streľbu na Abeho za "absolútne neodpustiteľný" čin a dodal, že sa modlí za to, aby prežil. "Je to barbarský čin počas volebnej kampane, ktorá je základom demokracie," povedal. "Tento čin čo najdôraznejšie odsudzujem," zdôraznil.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v piatok v súvislosti s postrelením dlhoročného spojenca Washingtonu Abeho znepokojenie a smútok. "Je to veľmi, veľmi smutný okamih," povedal Blinken novinárom na stretnutí šéfov diplomacie skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Dodal, že Spojené štáty sú z tohto incidentu "hlboko zarmútené a znepokojené".

Šok zo streľby na bývalého predsedu japonskej vlády tlmočil aj thajský premiér Prajut Čanóčchá. Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj novinárom v Bangkoku povedal, že Čanóčchá a Abe "sú priateľmi a majú pomerne blízky vzťah". "Hlboké znepokojenie" z tohto násilného skutku vyjadril aj indický premiér Naréndra Módí.

Atentátnik strieľal na expremiéra Abeho, lebo s ním "nebol spokojný"

Útočníka, ktorý v piatok postrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, k činu údajne motivovala nespokojnosť s týmto politikom, uviedli japonské médiá. Atentátnik Jamagami Tecuja dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Podľa tamojších médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, uviedla japonská televízia NHK.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP)

Útočníka spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky a podľa NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť. Japonská polícia prehľadala aj dom atentátnika, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na mediálne správy. Televízia NHK priniesla zábery, na ktorých vidno niekoľkých policajtov v helmách a nepriestrelných vestách s ochrannými štítmi, ako vchádzajú do budovy, kde podozrivý muž býva.

Bývalý japonský premiér sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Svet so zármutkom reaguje na úmrtie japonského expremiéra Šinzóa Abeho

Hlboký zármutok a šok v súvislosti s úmrtím bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho vyjadril v piatok na sociálnej sieti Twitter slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "V mene vlády SR, slovenského ľudu i v mojom mene chcem vyjadriť solidaritu s vládou i ľudom Japonska a úprimnú sústrasť rodine Šinzóa Abeho," napísal.

"Brutálna a zbabelá vražda" japonského expremiéra Šinzóa Abeho "šokovala celý svet", napísala na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Nikdy nepochopím brutálne zabitie tohto veľkého muža," uviedol v inom tweete predseda Európskej rady Charles Michel. "Japonsko, Európania trúchlia s tebou," dodal.

Zármutok v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra vyjadril v piatok prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova aj Kremeľ, ktorý ho označil za "naozajstného japonského vlastenca".  Ruský prezident Vladimir Putin označil Abeho smrť za "nenahraditeľnú stratu". Putin v telegrame pre Abeho rodinu označil japonského expremiéra za "výnimočného štátnika", ktorý urobil mnoho pre vývoj "dobrých susedských vzťahov" Ruska a Japonska.

Úprimnú sústrasť Abeho rodine i japonskej vláde vyjadril na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz. "Aj v týchto ťažkých chvíľach stojíme tesne po boku Japonska," uviedol podľa agentúry DPA. Britský premiér Boris Johnson ocenil vodcovstvo zavraždeného japonského expremiéra a uistil, že Británia "v tomto temnom a smutnom čase" stojí pri Japonsku. Správy o smrti Abeho prijal s "neskutočným zármutkom," dodal.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že je "hlboko zarmútený ohavným zabitím" Abeho, ktorý bol podľa neho "obrancom demokracie" a "priateľom a kolegom počas mnohých rokov". Úradujúci japonský premiér Fumio Kišida v súvislosti s Abeho zabitím v piatok uviedol, že "nenachádza slová", približuje AFP. "Modlil som sa za záchranu jeho života, napriek tomu som sa dozvedel o jeho smrti. Je to skutočne poľutovaniahodné. Nenachádzam slová. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť a modlitby, nech jeho duša odpočíva v pokoji," povedal Kišida v emotívnom prejave novinárom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok označil Abeho za vizionárskeho vodcu, ktorý posilnil vzťahy medzi dvoma spojencami – Japonskom a USA. Blinken to v súvislosti s úmrtím japonského expremiéra povedal na stretnutí s rezortnými partnermi z Japonska a Južnej Kórey na ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali. Sústrasť japonskému ľudu i tamojšej vláde vyjadril na Twitteri aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý uviedol, že "Japonsko prišlo o veľkého premiéra". Abe podľa neho "zasvätil život svojej krajine a pracoval na stabilite vo svete".

Zeman vyjadril Japoncom sústrasť, kondolovali aj Fiala a Pekarová Adamová

Na smrť bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý v piatok zomrel na následky atentátu, reagovali aj českí ústavní činitelia. Prezident Českej republiky (ČR) Miloš Zeman vyslovil prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka úprimnú sústrasť japonskému ľudu. "Som hlboko zarmútený správou o smrti bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho," napísal na sociálnej sieti Twitter český premiér Petr Fiala. Sústrasť vyjadril pozostalým aj celému Japonsku.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová na Twitteri uviedla, že politika musí zostať súbojom ideí, a nie zbraní. "Šinzó Abe zostane navždy zapísaný zlatými písmenami v dejinách Japonska aj svetovej politiky," napísala Pekarová Adamová. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský uviedol, že je správou o Abeho smrti zarmútený. "Úprimnú sústrasť pozostalým a blízkym, ktorí teraz čelia tragickej správe, napísal na Twitteri.

Úmrtie japonského expremiéra Abeho je tragická správa

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila úmrtie bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho po útoku atentátnika za tragickú správu. Uviedla to na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrila jeho rodine, blízkym aj celému japonskému ľudu úprimnú sústrasť. "V najdlhšie slúžiacom povojnovom premiérovi Japonska stratil demokratický svet jednu z výrazných osobností, ktoré spoluformovali medzinárodné spoločenstvo a bezpečnosť založenú na pravidlách, dialógu a práve," doplnila prezidentka.

Zuzana Čaputová a Šinzó Abe
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Čaputová a Šinzó Abe  (Zdroj: TASR - Monika Himpánov)

Atentátnik, ktorý zabil expremiéra Abeho, mal v dome výbušniny

V dome útočníka, ktorý v piatok zastrelil niekdajšieho japonského premiéra Šinzóa Abeho, objavila polícia výbušniny, informovali tamojšie médiá. Správu sme prevzali zo stanice BBC.

Policajti vykonali raziu v jeho dome, kde našli podľa všetkého niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch.

Biden označil smrť expremiéra Abeho za tragédiu pre Japonsko

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je "šokovaný, pobúrený a hlboko zarmútený" atentátom na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia," uviedol Biden vo vyhlásení. "Spojené štáty stoja v smútku pri Japonsku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine," dodal šéf Bieleho domu.

Bývalý americký prezident Barack Obama nazval Abeho " priateľom a dlhoročným partnerom". Povedal, že zavraždený expremiér bol "oddaný krajine, ktorej slúžil, ako aj mimoriadnemu spojenectvu medzi Spojenými štátmi a Japonskom". Ďalší exprezident USA Donald Trump označil Abeho za "zjednocovateľa" a "muža, ktorý miloval a vážil si svoju nádhernú krajinu, Japonsko".

Motívom atentátu bolo napojenie Abého na istú organizáciu

Útočník, ktorý v piatok zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, priznal, že jeho terčom bol expremiér. Oznámila to japonská polícia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Podozrivý uviedol, že nenávidel konkrétnu organizáciu, a že spáchal tento zločin, pretože veril, že bývalý premiér Abe bol na túto organizáciu napojený," uviedla japonská polícia. Pre prebiehajúce vyšetrovanie však organizáciu bližšie nešpecifikovala. Japonské média sa domnievajú, že ide náboženskú skupinu.

Pellegrini vyjadril ľútosť na tragickou smrťou Abého

Expremiér a súčasný nezaradený poslanec Peter Pellegrini vyjadril ľútosť nad smrťou bývalého japonského premiéra Šinzóa Abého, ktorý zomrel po útoku atentátnika. Hovorí o nebezpečnom a tragickom precedense. "Rokovania, ktoré som mal možnosť v minulosti s ním absolvovať, boli nielen profesionálne, ale aj ľudsky veľmi priateľské. Je nebezpečné, ak namiesto demokratickej súťaže rozhoduje o výsledku volieb guľka atentátnika," skonštatoval Pellegrini. Zároveň vyslovil úprimnú sústrasť rodine a blízkym japonského politika.

Viac o téme: AtentátExpremiérJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu