Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruská vojna na Ukrajine vyriešila krízu identity NATO, mieni popredný taliansky denník

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

RÍM - Ruská invázia na Ukrajinu vyriešila krízu identity Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtkovom redakčnom komentári to uviedol taliansky denník La Repubblica, informovala agentúra DPA.

VIDEO Kyjev vyvracia tvrdenia Moskvy: Zábery z Kremenčuku ukazujú množstvo ľudí v nákupnom centre počas útoku

Kyjev vyvracia tvrdenia Moskvy: Zábery z Kremenčuku ukazujú množstvo ľudí v nákupnom centre počas útoku (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України)

"Vždy platí zásada, že vojenské aliancie potrebujú na svoje fungovanie nepriateľa. (Ruský prezident) Vladimir Putin plne prevzal túto úlohu a umožnil NATO prekonať krízu identity, o ktorej hovoril (francúzsky prezident Emmanuel) Macron v roku 2019," napísal denník, podľa ktorého Severoatlantická aliancia počas summitu v Madride "opäť objavila svoju pôvodnú funkciu", ktorou je kolektívna obrana euroatlantického priestoru pred Kremľom. Rusko podľa novej strategickej koncepcie NATO predstavuje najvýznamnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov.

Ruská vojna na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

La Repubblica v komentári pripomína, že po páde Berlínskeho múru Aliancia "kolísala" medzi rôznymi rozhodnutiami. Bývalý americký prezident Donald Trump NATO označil za zbytočnú organizáciu. Podľa talianskeho denníka sú však podobné tvrdenia minulosťou. "V súčasnosti sa NATO javí západným demokraciám ako najrozumnejšia bezpečnostná voľba v otázke riešenia konfrontácie s Putinovým Ruskom, ktorá bude dlhá a náročná," uzavrel denník.

Viac o téme: RuskoNATOVojna na UkrajineLa RepubblicaKríza identity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu