Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NATO rokuje o vybudovaní námornej základne v Albánsku

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

TIRANA - Albánsko rokuje so Severoatlantickou alianciou o vybudovaní námornej základne, ktorá by mala vzniknúť neďaleko druhého najväčšieho albánskeho mesta Durrës. Oznámil to v piatok albánsky premiér Edi Rama, ktorého citovala agentúra Reuters.

Námorná základňa by mala vzniknúť v prístave Porto Romano, ktorý sa buduje pri Durrëse. Po dokončení by malo ísť o najväčší prístav na jadranskom pobreží Albánska, ktorý bude rozdelený na komerčnú a vojenskú časť. Námornú základňu v Porto Romano by malo spoločne vybudovať a spolufinancovať NATO a Albánsko. Rokovania o detailoch projektu, ktorý iniciovala albánska strana, však stále pokračujú. 

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

"Čoskoro pôjdeme opäť do Bruselu, aby sme pokračovali v diskusiách o našom návrhu na zriadenie námornej základne NATO v novom prístave v Durrëse," povedal premiér Edi Rama na piatkovej tlačovej konferencii. Už v máji Rama oznámil, že ponúkol Severoatlantickej aliancii  možnosť využívať námornú základňu Pashaliman ležiacu na juhu Albánska, ktorá bola vybudovaná ešte za čias Sovietskeho zväzu a mala by prejsť rozsiahlou rekonštrukciou. NATO okrem toho pracuje na rekonštrukcii leteckej základne Kuçovë v strednom Albánsku, ktorá sa po dokončení prác stane podporným letiskom pre aliančné operácie. Albánsko je členom NATO od roku 2009. 

Viac o téme: ZákladňaNATOAlbánskoSeveroatlantická aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu