Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci nemeckého Bundestagu zahlasovali za vstup Fínska a Švédska do NATO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

BERLÍN - Nemecký Spolkový snem (Bundestag) v piatok zahlasoval za vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Väčšina poslancov dolnej komory parlamentu v Berlíne tak schválila zákon, ktorý je predpokladom pre prijate zodpovedajúcich prístupových protokolov zo strany Nemecka. Informuje o tom agentúra DPA.

Za prijatie Fínska a Švédska do NATO hlasovali frakcie koaličnej vlády sociálnych demokratov (SPD), Zelených a slobodných demokratov (FDP), ako aj opoziční poslanci z radov konzervatívnej Únie CDU/CSU a väčšina členov krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Proti boli len poslanci strany Ľavica (Die Linke).

Ratifikačnú listinu má vystaviť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Prístupové protokoly Fínska a Švédska k Severoatlantickej zmluve podpísali predstavitelia 30 členských štátov NATO v utorok 5. júla v Bruseli. Teraz ich musia ratifikovať parlamenty všetkých členských štátov. Dosiaľ tak spravili Kanada, Estónsko, Nórsko, Dánsko a Island, pripomína DPA.

Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier
Zobraziť galériu (2)
Znovuzvolený Frank-Walter Steinmeier  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

"Dnes posilňujeme demokratické hodnoty NATO," povedal v piatok v Bundestagu námestník nemeckej ministerky zahraničných vecí Tobias Lindner. Dodal, že plánované pričlenenie Fínska a Švédska k organizácii NATO je nesmierne dôležité vzhľadom na "otrasy, ktoré v Európe a na celom svete zažívame z dôvodu ruskej agresívnej vojny na Ukrajine".

Viac o téme: NemeckoNATOŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu