Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krajiny západného Balkánu sú v našom strategickom záujme, tvrdí NATO

Mircea Geoana Zobraziť galériu (2)
Mircea Geoana (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

PRIŠTINA - Krajiny západného Balkánu nečelia "bezprostrednej hrozbe" z vojenského konfliktu na Ukrajine a sú v strategickom záujme Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtok to uviedol námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana počas návštevy Kosova. Informuje o tom agentúra AP.

Geoana navštívil hlavné mesto Kosova Priština, kde sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil aj medzinárodnú misiu pod velením NATO v Kosove (KFOR). Námestník generálneho tajomníka NATO odsúdil ruskú "nelogickú a brutálnu vojnu" na Ukrajine a jej škodlivý vplyv na tento región. "Západný Balkán je v našom strategickom záujme. Chcem vyslať posolstvo nádeje pre všetkých obyvateľov západného Balkánu, že sa napokon všetci ocitneme v európskej a euroatlantickej rodine," povedal Geoana.

Mircea Geoana
Zobraziť galériu (2)
Mircea Geoana  (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Albánsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko sú v súčasnosti členskými štátmi Severoatlantickej aliancie, zatiaľ čo Srbsko i Bosna a Hercegovina sú partnerskými krajinami NATO, pripomína AP. Kosovo uviedlo, že sa bude sa uchádzať o členstvo v programe Partnerstvo za mier, ktoré sa považuje za prvý krok v procese integrácie do NATO. Jednotky Severoatlantickej aliancie sú na území Kosova prítomné od roku 1999, teda od skončenia vojny v Kosove.

Geoana privítal zvýšenie výdavkov na obranu členských krajín NATO v tomto regióne a povedal, že ide o prirodzenú reakciu na správanie Ruska. Dodal, že Severoatlantická aliancia je v prípade potreby pripravená "brániť všetkých spojencov a každý centimeter ich územia". Námestník generálneho tajomníka NATO opätovne potvrdil záväzok NATO dlhodobo stáť pri Ukrajine. "Zaslúžia si našu pomoc. Tento veľký národ si zaslúži byť slobodným, nezávislým a zvrchovaným národom v Európe," dodal.

Viac o téme: NATOBalkánStrategický záujem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu