Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri leteckej základni s americkými jadrovými zbraňami našli drogové laboratórium

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgická polícia vykonala raziu v nelegálnom laboratóriu na výrobu drogy extáza, ktoré sa nachádzalo neďaleko územia leteckej základne, kde je uložená časť amerických jadrových zbraní v Európe. V utorok o tom informovali belgickí vyšetrovatelia. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

V pôvodnom oznámení prokuratúry v belgickej provincii Limbursko sa uvádzalo, že tajné laboratórium sa nachádzalo na území leteckej základne Kleine Brogel. Belgické ministerstvo obrany však neskôr objasnilo, že razia sa uskutočnila "na bývalom vojenskom pozemku, neďaleko základne".

USA na základni skladujú jadrové zbrane

Letecká základňa Kleine Brogel sa nachádza na severovýchode Belgicka a je známa najmä tým, že sa používa ako sklad jadrových zbraní Spojených štátov. Belgickí predstavitelia o jej úlohe informujú len veľmi opatrne. O fakte, že USA na základni skladujú jadrové zbrane, sa prvýkrát stručne zmienili v 80. rokoch 20. storočia.  V roku 2019 poslanec za stranu Zelených v parlamente povedal, že americké sily uchovávajú na základni 10 až 20 jadrových hlavíc.

Miestna polícia objavila nelegálne drogové laboratórium

Základňa Kleine Brogel je častým terčom belgických demonštrácií proti jadrovým zbraniam a NATO. Prokuratúra v utorok informovala, že miestna polícia objavila nelegálne drogové laboratórium 22. júna. Vyrábala sa v ňom rekreačná, takzvaná diskotéková droga extáza. Podľa prokuratúry špeciálne federálne jednotky laboratórium zlikvidovali.

Viac o téme: DrogyLaboratóriumJadrové zbraneBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu