Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európsky parlament žiada o bezodkladné udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine a Moldavsku

Európsky parlament Zobraziť galériu (2)
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) vo štvrtkovom uznesení vyzval Európsku radu na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskych krajín na vstup do EÚ Ukrajine a Moldavsku.

Za uznesenie na takzvanom miniplenárnom zasadnutí hlasovalo 539 europoslancov, 45 bolo proti a 14 sa zdržali. Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín EÚ rokujú počas štvrtka a piatka na summite, počas ktorého majú rozhodovať aj o udelení štatútu kandidátskych krajín Ukrajine a Moldavsku. EP vyzval aj na udelenie štatútu kandidáta Gruzínsku, akonáhle táto krajina splní priority stanovené Európskou komisiou. Apeloval tiež na oživenie procesu rozširovania Únie o krajiny západného Balkánu.

Europoslanci vyzdvihli odhodlanie a statočnosť Ukrajiny

Europoslanci vyzdvihli odhodlanie a statočnosť Ukrajiny čeliacej ruskej agresii, pripomenuli však zároveň, že do Európskej únie sa nedá vstúpiť skratkou, ale je nevyhnutné splniť príslušné kritériá a zaviesť reformy. Europarlament v tejto súvislosti vyzval vedenie Ukrajiny, Moldavska aj Gruzínska, aby pridali v reformnom úsilí. "Ukrajinci, Moldavci a Gruzínci si zaslúžia žiť v slobodných, demokratických a prosperujúcich krajinách, ktoré sú hrdé a oddané európskej rodine," uvádza sa v uznesení zákonodarného zboru EÚ. Prijatý text zároveň zdôrazňuje, že neexistuje žiadna alternatíva k rozširovaniu Únie a toto konkrétne rozšírenie má osobitný rozmer "geostrategickej investície" do stabilnej, silnej a jednotnej EÚ. 

Z kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu môže ťažiť aj Slovensko

Pre Slovensko je udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine významné z pohľadu bezpečnosti aj ekonomickej spolupráce. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger vo štvrtok v Bruseli na úvod summitu EÚ, ktorý má potvrdiť udelenie štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko. Premiér v tejto súvislosti skonštatoval, že je dôležité vyslať silný a rýchly signál pre Ukrajinu a aj pre Moldavsko. Krátko pred začatím summitu zdôraznil, že je pripravené všetko, aby k tomu došlo, Slovensko to určite podporí, a dodal, že žiadna členská krajina si to na poslednú chvíľu nerozmyslela.

Heger na summite Európskej únie o integračnom procese krajín západného Balkánu

Heger na summite Európskej únie o integračnom procese krajín západného Balkánu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Dnešný deň je významný aj pre Slovensko, pretože sú tu dve otázky. Jedna je otázka bezpečnosti a druhá je otázka ekonomického rozvoja. Je kľúčové, aby Ukrajina zaznamenala tento posun. Bude do nej veľa investované a pre nás je dôležité, aby každý náš sused bol stabilný a prosperujúci. Z toho bude profitovať aj Slovensko," vysvetlil. Budúce členstvo Ukrajiny v EÚ znamená tiež nové prerozdelenie eurofondov, čo bude mať vplyv aj na Slovensko, ktoré je v súčasnosti v pozícii čistého príjemcu európskych zdrojov. Premiér však upozornil, že touto otázkou sa netreba zrejme zaoberať, pretože Slovensko je už teraz na ceste, že sa jedného dňa stane čistým platcom do eurorozpočtu a príde o pozíciu čistého príjemcu.

Európsky parlament žiada o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Toto je realita každej krajiny, ktorá smeruje k vyspelosti. Ale dnes aj krajiny, ktoré sú čistými platcami, majú výhody, lebo sme všetci súčasťou jednotného trhu," uviedol. Heger zároveň priblížil, že sa investuje nemalé úsilie do mobilizácie slovenského podnikateľského sektora, aby aj Slováci boli pripravení na proces obnovy Ukrajiny a využili túto príležitosť na maximum aj na pozdvihnutie ekonomickej úrovne na Slovensku.

Štatút kandidátskej krajiny posilní Ukrajinu aj Európu

Je načase, aby Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny EÚ. V prejave pred lídrami členských krajín Únie na summite v Bruseli to vo štvrtok vyhlásila predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. Informuje o tom Európsky parlament v tlačovej správe. "Dnešok je historický. Rozhodnutie (udeliť štatút kandidátskej krajiny) je opodstatnené, nevyhnutné a možné," vyhlásila šéfka europarlamentu. Zároveň dodala, že kandidátsky štatút si zaslúži aj Moldavsko.

"Členstvo v EÚ nepríde zo dňa na deň, v tomto sme boli vždy úprimní, avšak štatút kandidátskej krajiny bude znamenať impulz pre bezprecedentnú reformnú agendu," dodala Metsolová. Podľa nej bude rozhodnutie o udelení štatútu znamenať nádej pre tých, ktorí trpia na Ukrajine, a zároveň nádej pre "znepokojených" občanov Moldavska. "Malo by nám byť jasné, že to nie je len nejaký symbolický akt, posilní to EÚ a posilní to Ukrajinu a Moldavsko. Ukáže to našim, ale aj ich ľuďom, že na našich hodnotách záleží viac ako na rétorike," doplnila Metsolová.

Viac o téme: ŽiadosťUkrajinaEurópsky parlamentMoldavskoKandidátsky štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu