Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putinovo dievča z propagandistického plagátu kritizovalo vojnu: Šéf Kremľa ju bez ďalších okolkov vyhodil

Putin vyhodil Polonskajovú za jej kritiku vojny.
Putin vyhodil Polonskajovú za jej kritiku vojny. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Putin vyhodil prominentnú ruskú právničku Natalju Poklonskajovú z jej najvyššej funkcie. Poklonskaja, známa svojou blízkosťou ku Kremľu, jasne kritizovala ruskú inváziu na Ukrajinu. Je považovaná za "Putinovo dievča z plagátu" a je uctievaná dokonca aj v Japonsku.

Šéf Kremľa Vladimir Putin prepustil prominentnú právničku zo štátnej služby po tom, čo kritizovala vojnu Ruska proti Ukrajine. Pondelkovým dekrétom Putin odvolal Natalju Poklonskajovú z postu zástupkyne šéfa Rossotrudničestva - organizácie pridruženej k ruskému ministerstvu zahraničných vecí, ktorá okrem iného vedie kampane za záujmy Ruska v iných bývalých sovietskych štátoch. Poklonskaja zverejnila list na svojom instagramovom účte.

K nemu napísala: „Vladimir Putin podpísal dekrét o mojom odvolaní z funkcie. Chcela by som poďakovať nášmu prezidentovi za podporu a dôveru.“  Neskôr ale bola preradená na inú pozíciu. Ako informuje Nexta na Twitteri, Ruska bola v utorok znovu zamestnaná v Kremli. Tentoraz bude pôsobiť ako poradkyňa ruského generálneho prokurátora Igora Krasnova.

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poklonskaja po ruskej invázii: "Prosím, prestaňte!"

Pád Poklonskajovej spočíval v tom, že hovorila o katastrofe po ruskej invázii na Ukrajinu. Na adresu Rusov - ale aj Ukrajincov - tiež povedala: "Prosím, prestaňte! Zdá sa mi, že sme zašli príliš ďaleko a je načase, nájsť z vlastnej sily odvahu do budúcnosti a nevkladať ju do rúk tým, ktorí sú ozbrojení."

Neskôr opísala písmeno Z, používané ako propagandistický symbol pre vojnu Ruska proti Ukrajine, ako symbol "tragédie a smútku pre Rusko aj Ukrajinu". Po týchto vyhláseniach štátna organizácia Rossotrudničestvo, pre ktorú Poklonskaja pracovala len niekoľko mesiacov, oznámila následky.

"Putinovo dievča z plagátu" muselo opustiť svoj post po tom, čo kritizovala vojnu

Poklonskaja, dnes 42-ročná, nie je v Rusku žiadnou neznámou: Po anexii čiernomorského polostrova Krym v roku 2014 sa zrazu stala slávnou – ako generálna prokurátorka, ktorá bola lojálna Kremľu. Médiá o nej hovorili ako o „Putinovom dievčati z plagátu“. Na Instagrame má viac ako 215 000 sledovateľov. Poklonskaja bola uctievaná aj v Japonsku. Dôvodom je, že sa hovorí, že vyzerá podobne ako anime postava z japonskej videohernej série "Phoenix Wright: Ace Attorney".

Na Ukrajine označili 42-ročnú ženu za zradkyňu. Bola členkou ruského parlamentu a veľvyslankyňou na Kapverdách v Afrike. Od vojny je aj na sankčných zoznamoch EÚ voči vplyvným Rusom.

Viac o téme: VýpoveďVladimir PutinUkrajinaKremeľNatalja PoklonskajaKritika vojny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu