Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin nepozná prekážky a berie si kontrolu nad financiami Rusov: Zákon, ktorý mu dá úplnú moc nad ich úsporami!

Putin zrejme dostane do rúk kontrolu financií Rusov. Zobraziť galériu (2)
Putin zrejme dostane do rúk kontrolu financií Rusov. (Zdroj: TASR/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Gettyimages.com)

MOSKVA - Vojna na Ukrajine, inflácia, sankcie, vysoké ceny spotrebiteľských výrobkov a mnoho iných negatívnych javov na spoločnosť dolieha už počas niekoľkých mesiacov. Problémy sa však netýkajú len Ukrajiny a krajín, ktoré sú od ruských nerastných surovín závislé. Financovanie vojny nie je lacná záležitosť a vedomý si je toho zrejme aj ruský prezident Vladimir Putin. Nie je isté, či jeho posledný krok má spojitosť so "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine, no jedno isté je - Putin zrejme preberie plnú kontrolu nad financiami Rusov!

archívne video

Zhrnutie 47. dňa pokračujúceho konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom (Zdroj: Profimedia.sk)

Portál Novinky.cz upozorňuje na ambiciózny a až nebezpečne kontrolujúci zákon, ktorý už schválila aj Štátna duma. V treťom čítaní bola totiž schválená novela zákona, ktorá dáva po jeho schválení a podpísaní prezidentom Putinovi prakticky neobmedzenú moc nad financiami Rusov a ich účtami v bankách. Ide o prevody majetko, vklady, výbery či dokonca zmrazenie týchto prostriedkov.

Moskva zákon prezentuje ako protiopatrenie voči "nepriateľským akciám USA a ďalších cudzích štátov". Zákon sa pritom bude vzťahovať ako na fyzické, tak aj na právnické osoby. Pred jeho následkami teda neujde žiaden Rus.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin dostane do rúk neobmedzenú právomoc nad peniazmi Rusov

Tu však pôsobnosť a dosah nového zákona nekončí. Hlave štátu, teda Putinovi, okrem iného prirátava právomoc obmedziť či zakázať devízové transakcie rezidentov i nerezidentov, stanoviť osobitný postup pre transakcie s osobami z "nepriateľských štátov", Putin bude môcť zaviesť povoľovacie konanie pre transakcie alebo stanoviť pre nich menové limity pri jednotlivých kontraktoch. "Väčšina opatrení už bola začlenená do protisankčných prezidentských dekrétov a samotný federálny zákon č. 127 (o platobnej neschopnosti) dáva Putinovi de facto neobmedzené právomoci," vysvetľuje podpredseda Centrálnej banky Alexej Guznov.


Rozhodnutie o upresnení možných zákazov zo strany prezidenta Ruskej federácie bolo vraj prijaté "s ohľadom na vnímanie verejnosti". Poslanci prijatý zákon teraz budú ešte musieť nechať prejsť Radou federácie a až potom ho dostane na stôl prezident.

Viac o téme: BankyFinancieZákonSankcieRuskoVladimir PutinKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu