Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

AKTUÁLNE Juh Európy zasiahli zemetrasenia: Po Srbsku aj Taliansko, škody zatiaľ nie sú známe

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

BELEHRAD/PESCARA – V posledných dňoch akoby sa pretrhlo vrece so zemetraseniami. Jedno sa malo dokonca vyskytnúť aj na severe Slovenska, no ukázalo sa, že išlo o chybu. No v Srbsku a Taliansku sa mali za posledné hodiny vyskytnúť dve silné zemetrasenia. Nateraz nie sú známe škody.

Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra zasiahlo prvé zemetrasenie o jednej v noci so silou 3,2 magnitúdy. Odborníci určili epicentrum v 4 kilometroch.  Vyskytlo sa v okolí Lazarevac, asi 43 kilometrov od hlavného mesta Belehrad.

Archívne VIDEO Zemetrasenie v Taliansku

Podľa portálu blick.rs bolo pred pár dňami cítiť otrasy aj v okolí Mokrej Gory, pričom za posledný pol rok bolo cítiť slabšie zemetrasenia v Mladenovaci, Arandjelovci, Kopaoniku, Čačaku či Kruševaci. V rovnakej oblasti, ako sa v noci vyskytlo zemetrasenie o sile 3 magnitúdy, sa v roku 1992 vyskytlo aj najsilnejšie zemetrasenie v histórii krajiny o sile 6 magnitúd.

AKTUÁLNE Juh Európy zasiahli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: EMSC)

Následne vo štvrtok krátko pred poludním o 13:18 zasiahlo zemetrasenie aj v Taliansku, konkrétne na východnom pobreží, asi 75 kilometrov od Pescary a 21 kilometrov od San Benedetto del Tronto. Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra malo silu až 4,3 magnitúdy. Epicentrum malo v Jadranskom mori.

AKTUÁLNE Juh Európy zasiahli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: EMSC)

Podľa Talianov bolo cítiť otrasy na veľkej časti východného pobrežia krajiny a západného pobrežia Jadranského mora. Mnohí svedkovia hovoria o silných otrasoch a  pomerne dlhom chvení. Mnohí obyvatelia miest v okolí epicentra hovorili, že z poličiek lietali predmety, prípadne sa chvela posteľ. Po pomerne silnom zemetrasení nasledovali ešte miernejšie dotrasy, pričom jeden mal silu 3 a druhý takmer 2,5 magnitúdy. 

 

terremoto in adriatico in attesa di magnitudo finale

Posted by Meteo Natura on Thursday, June 9, 2022

Pred pár dňami sa malo silné zemetrasenie o sile 3,4 magnitúdy vyskytnúť aj na severe Slovenska, blízko Tvrdošína. Následne sa však ukázalo, že išlo o chybu zo strany Európskeho stredomorského seizmologického centra. Seizmické stanice na Slovensku nezaznamenali zemetrasenie na Orave, potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi (ÚVZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

"Nedostali sme žiadne makroseizmické dotazníky, žiadnu odozvu, že by na Orave zaznamenali zemetrasenie," povedal. Údaje o zemetrasení v okolí Tvrdošína s magnitúdou 3,4 v pondelok zverejnilo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC). Ako poukázal Csicsay, takéto silné zemetrasenie by stanice zachytili a pocítili by ho aj ľudia. Ozrejmil, že lokalizácia zemetrasenia sa vyhodnocuje automaticky a mohla sa stať chyba.

Článok budeme aktualizovať

 

Viac o téme: TalianskoSrbskoZemetrasenie v SrbskuZemetrasenie v TalianskuEMSC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu