Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počasie trápi viaceré krajiny: Búrky v Maďarsku skomplikovali dopravu, Albánsko hlási jednu obeť

Búrky s intenzívnym dažďom v Maďarsku skomplikovali dopravu
Búrky s intenzívnym dažďom v Maďarsku skomplikovali dopravu (Zdroj: SITA/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Búrky a intenzívne lejaky, pri ktorých miestami úhrn zrážok v krátkom čase prekročil 50 milimetrov, spôsobili vo štvrtok v Maďarsku problémy v cestnej, železničnej i leteckej doprave, informuje spravodajský server index.hu.

V hlavnom meste museli nahradiť niekoľko liniek električiek autobusmi a viacerým autobusovým spojom museli pre zaplavené ulice upraviť trasy. Silné lejaky zasiahli Novohradskú, Komárňansko-ostrihomskú, Peštiansku, Tolniansku, Báčsko-malokumánsku a Baranskú župu.

V meste Dunaujváros vo Fejérskej župe vyvracal vietor stromy a ulice po silnom daždi zaplavila voda. Na juhu krajiny v Pécsi skomplikovali dopravu v centre mesta záplavy i bahno. Na železničnej trati Budapešť-Szob museli medzi stanicami Szob a Nagymaros prerušiť železničnú dopravu pre zosuv pôdy.

Voda zaplavila pristávacie dráhy na letisku

Voda zaplavila aj obe pristávacie dráhy budapeštianskeho Medzinárodného letiska Ferenca Liszta, ktoré museli postupne zatvoriť. Vo vzduchu pri vyše polhodinovej odstávke muselo krúžiť 12 lietadiel, z ktorých štyri napokon pristáli na iných letiskách. Meškali aj lietadlá odlietajúce z maďarskej metropoly, pre nepriaznivé počasie totiž prerušili ich pozemnú obsluhu.

Búrky s bleskami si vyžiadali v Albánsku najmenej jednu obeť

Najmenej jednu obeť si vyžiadali búrky v Albánsku, ktoré spôsobili aj výpadky elektriny v hlavnom meste Tirana a na ďalších miestach spôsobili záplavy, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra AP.

Albánska polícia spresnila, že 51-ročný muž zomrel pri požiari po tom, čo jeho dom v dedine Dedaj na severozápade krajiny zasiahol blesk. Ďalšia osoba pritom utrpela zranenia. Iného muža našli utopeného v mori v prístavnom meste Vlora na juhozápade krajiny, vyšetrovatelia však neurčili, či bola jeho smrť spojená s počasím.

Po dvoch hodinách nezvyčajne silného dažďa zostalo zaplavených množstvo miest na albánskom pobreží, píše AP. Farmári na juhovýchode krajiny uviedli, že prudký dážď zničil všetku ich jarnú úrodu. V najjužnejšom albánskom meste Saranda poškodil blesk jednu z obytných budov. Albánsko počas uplynulých dvoch týždňov zaznamenalo horúčavy, pričom sa teploty miestami vyšplhali na 37 stupňov Celzia.

Viac o téme: DopravaPočasieBúrkyLetyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu