Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarský parlament rozhodne o platnosti nariadení vlády v stave vojnovej hrozby

Poslanci maďarského parlamentu
Poslanci maďarského parlamentu (Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠT - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v stredu rozhodnú o vládnom návrhu zákona týkajúceho sa stavu vojnovej hrozby, ktorý by predĺžil platnosť nariadení kabinetu v čase zavedenia mimoriadneho právneho poriadku.

Návrh v zrýchlenom konaní predložila ministerka spravodlivosti Judit Vargová. Na základe návrhu odvolávajúceho sa na odstraňovanie následkov ozbrojeného konfliktu v susednej krajine a humanitárnej katastrofy by vláda dostala možnosť do 1. novembra využívať mimoriadne právne prostriedky. Vláda chce týmto návrhom predĺžiť platnosť svojich nariadení vydaných v čase zavedenia mimoriadneho právneho poriadku. Spravodajský server 444.hu v tejto súvislosti podotýka, že ak návrh parlament schváli, vláda sa svojimi nariadeniami bude môcť odkloniť od zákonov a bude mať možnosť obmedziť, prípadne aj pozastaviť základné práva.

Server dodáva, že tieto kroky vlády kritizovala aj ľudskoprávna organizácia Spoločnosť za občianske  slobody (TASZ), ktorá upozornila na to, že snahou kabinetu je opäť prispôsobiť  si pravidlá hry vlastným potrebám. Vládnutie dekrétmi podľa TASZ ďalej degraduje význam zákonodarného zboru. Poslanci parlamentu 24. mája schválili vládny návrh novely ústavy, ktorý sa týka vojnového konfliktu a humanitárnej katastrofy. Vláda ňou doplnila ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine. Kabinet v ten istý deň v súlade s ústavou vyhlásila stav vojnovej hrozby.

Parlament prijal zákon o prevencii proti následkom vojny

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili v stredu zákon o prevencii proti následkom vojnového konfliktu v susednej krajine a proti humanitárnej katastrofe, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server index.hu.

Podľa servera je cieľom tejto právnej normy – schválenej v zrýchlenom konaní – zabezpečiť všetky potrebné prostriedky na pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou a na prevenciu proti škodlivým ekonomickým vplyvom vojny. Zákon súčasne potvrdzuje doterajšie vládne nariadenia vydané v súvislosti s vojenským konfliktom.

Predkladateľka návrhu, ministerka spravodlivosti Judit Vargová v rozprave uviedla, že parlament prijatím tohto zákona rozhoduje o tom, či sú udržateľné opatrenia týkajúce sa vývozu poľnohospodárskych produktov z hľadiska bezpečnosti zásobovania strategicky dôležitými krmivami a potravinami, ale aj opatrenia súvisiace s elektrickou energiou, zemným plynom a dodávkami tepla. Podľa jej slov má zákon, ktorého platnosť trvá do 1. novembra 2022, dosah tiež okrem iného na zachovanie regulovaných cien a na patričné zabezpečenie humanitárnych opatrení. Zákonom určená právomoc vlády však môže byť skrátená, o čom ale parlament už nemusí rozhodovať.

Zákonodarný zbor bude v zmysle schválenej právnej normy mať možnosť odvolať právomoci kabinetu v jednotlivých konkrétnych prípadoch opatrení. Vláda bude musieť počas aktuálne vyhláseného stavu vojnovej hrozby pravidelne informovať o prijatých nariadeniach.

Viac o téme: MaďarskoParlamentVojnová horzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu