Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Von der Leyenová na konferencii Globsec: Ukrajinci musia vyhrať túto vojnu! Rečnil aj premiér

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum (Zdroj: TASR/Michal Svítok )

BRATISLAVA – Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum jasnú podporu Ukrajine. Podľa nej je nie len naším strategickým záujmom, ale aj morálnou povinnosťou, aby mala Ukrajina možnosť vstúpiť do Európskej únie.

"Ukrajinci musia vyhrať túto vojnu a (ruský prezident Vladimir) Putin musí pocítiť veľkú strategickú prehru. Musí byť jasné, že agresor za napadnutie suverénnej krajiny zaplatí obrovskú cenu," povedala. Šéfka EK ďalej uviedla, že členské štáty EÚ plne mobilizujú ekonomickú silu prostredníctvom sankcií, zatiaľ čo Putin mobilizuje svoje jednotky. Zdôraznila, že členské štáty sa musia zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív. Podľa nej ide o "najvážnejšie odstrihnutie", aké môže Únia urobiť ruskej ekonomike, ktorá nie je veľmi diverzifikovaná.  

Von der Leyenová v tejto súvislosti zmienila aj prechod na obnoviteľné zdroje a vyzvala na masívne investovanie v tejto oblasti. Podľa jej slov to nie je dobré len v boji proti klimatickej zmene, ale takisto aj pre našu nezávislosť a bezpečnosť. Dodala, že Ukrajina ihneď potrebuje ekonomickú a finančnú podporu. V súvislosti s obnovou Ukrajiny zmienila vytvorenie platformy, ktorá bude vedená Ukrajinou.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum
Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum  (Zdroj: TASR/Michal Svítok )

Témou podujatia je budovanie odolnosti v rozdelenom svete

Vo štvrtok sa v priestoroch bratislavského Grand Hotela River Park začala konferencia Globsec 2022 Bratislava Forum. Hlavnou témou podujatia, ktoré potrvá do 4. júna, je "budovanie odolnosti v rozdelenom svete". Okrem iného sa na ňom delegáti budú venovať aj témam týkajúcim sa obnovenia stability v novej ére geopolitických konfliktov či udržania hospodárskeho rastu a obrany demokracie.

Premiér so šéfkou EK podporili integračný proces Ukrajiny

Predseda vlády SR Eduard Heger a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa zhodujú na tom, že Ukrajina by mala dostať možnosť vstúpiť do Európskej únie, ak naplní všetky podmienky integrácie. Obaja lídri o situácii na Ukrajine diskutovali pri štvrtkovom stretnutí počas bezpečnostnej konferencie Globsec 2022 v Bratislave. "Je na nás, ako našim ukrajinským priateľom pomôžeme. A je na nich, ako rýchlo budú robiť reformy," povedala von der Leyenová.

Heger v tejto súvislosti zdôraznil, že Slovensko je pripravené Ukrajine pomôcť aj podeliť sa o naše vlastné skúsenosti z integračného procesu. Zároveň zdôraznil, že pre Slovensko je nevyhnutné, aby Ukrajina ako susedný štát bola čo najskôr stabilnou a prosperujúcou krajinou. "Ukrajina je pre nás strategickým partnerom nielen preto, že jej chceme dopriať život v mieri, ale prináša to prosperitu aj pre Slovensko. Ukrajinu bude potrebné zrekonštruovať, ide o veľmi veľa investícií a Slovensko ako susediaca krajina by nemalo zmeškať túto príležitosť," zdôraznil slovenský premiér.

Šéfka EK zopakovala poďakovanie Slovensku za pomoc a solidaritu, ktorú Ukrajine i Ukrajincom v ťažkých časoch poskytlo. "Otvorili ste ukrajinským utečencom svoje srdcia a mysle, história nikdy nezabudne na vašu solidaritu," vyhlásila.

Putin nedal Ukrajine možnosť mierových rozhovorov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce rokovať o mieri a zachovať územnú celistvosť Ukrajiny, no šéf Kremľa Vladimir Putin mu takúto možnosť nedáva. Vo štvrtok to uviedol slovenský premiér Eduard Heger na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave, kde diskutoval spolu s predsedom bulharskej vlády Kirilom Petkovom a lotyšským premiérom Artursom Krišjánisom Kariňšom.

"Je pre nás povinnosťou pomôcť Ukrajine zvíťaziť, aby sme zvíťazili s nimi," vyhlásil Heger. Podľa neho v súčasnosti Putin nedáva Ukrajine možnosť sadnúť za rokovací stôl. "Pýtate sa, či môžu rokovať. Ale o čom? Aby Ukrajina odovzdala svoje územie Rusku, pretože si Rusko myslí, že je to správne?" spýtal sa Heger. Slovenský premiér tvrdí, že demokratický svet dlhodobo zanedbával povahu Putina. "Je to pre nás skvelý budíček a mali by sme sa z tejto situácie poučiť. Píšeme tu históriu. Musíme ukázať akémukoľvek autoritárovi, ktorý by chcel napadnúť inú krajinu, že to nemá žiaden význam," zdôraznil.

Heger ocenil, že Európska únia a krajiny Západu po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu reagovali promptne a rozsiahlo. "Vladimir Putin zaútočil na naše hodnoty a skúša, ako veľmi v ne veríme. Som vďačný, že Západ ukázal, že týmto hodnotami žijeme a ctíme si ich, pretože sú najlepšími hodnotami, aké máme," uviedol predseda vlády SR.

Viac o téme: VojnaUkrajinaUrsula von der LeyenováGlobsec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu