Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarsko bude aj naďalej odoberať lacnú ropu z Ruska: Dôvodom je výnimka EÚ

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok privítal výnimku zo zákazu Európskej únie (EÚ) na dovoz ruskej ropy. To umožní jeho krajine aj naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy.

Po týždňoch rokovaní medzi EÚ a Budapešťou lídri bloku uzavreli kompromisnú dohodu, ktorá zakazuje dovoz ruskej ropy tankermi po mori, ale umožňuje jej dodávky ropovodom. Vnútrozemské štáty ako Maďarsko, ale aj Slovensko a Česko, tak budú aj naďalej dodávať ruskú ropu pre svoje ekonomiky. "Rodiny môžu dnes v noci pokojne spať," uviedol Orbán vo videu zverejnenom na svojej facebookovej stránke. "Dosiahli sme dohodu, v ktorej sa uvádza, že krajiny dostávajúce ropu ropovodom, môžu pokračovať v prevádzke svojich ekonomík za predchádzajúcich podmienok," dodal.

Dohoda EÚ na ropnom embargu pre Rusko je podľa premiéra pre Slovensko dobrá (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Bolo by to ako atómová bomba 

Orbán hrozil vetovaním dohody a varoval, že zastavenie ruských dodávok by zničilo ekonomiku jeho krajiny. Všeobecný zákaz dovozu "by bol pre nás neznesiteľný, ako atómová bomba, ale podarilo sa nám tomu vyhnúť," povedal. Budapešť, ktorá za vlády Orbána udržovala tesné vzťahy s Moskvou až do invázie na Ukrajinu, uviedla, že zákaz ruskej ropy by vyvolal recesiu, nedostatok a raketový rast cien a podkopal energetickú bezpečnosť Maďarska. Vnútrozemské Maďarsko dostáva približne 65 % ropy pre svoju spotrebu cez ruský ropovod Družba. Podľa šéfky EÚ Ursuly von der Leyenovej kompromisná dohoda "do konca roka zníži dovoz ropy z Ruska do EÚ o približne 90 %".

Poľský premiér: je to trimuf solidarity a jednoty EÚ 

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok neskoro večer po prvom dni mimoriadneho summitu lídrov EÚ v Bruseli oznámil, že vrcholní predstavitelia Únie dosiahli dohodu o embargu na dovoz ruskej ropy.  Morawiecki po rokovaniach povedal: "Podarilo sa nám dostať zo slepej uličky. Po niekoľkých hodinách diskusie sme stanovili, že šiesty balík sankcií proti Ruskej federácii bude zahŕňať aj sankcie proti rope. To je veľmi dôležité, lebo ropa je dnes jedným z hlavných zdrojov príjmov, ktoré Kremeľ potom využíva na vojnu na Ukrajine." A dodal: "Bez vyriešenia tejto záležitosti by bolo ťažké rozprávať o účinnom boji proti vojnovej mašinérii (ruského prezidenta Vladimira) Putina."

Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki  (Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Poľský premiér uviedol, že napriek pesimizmu a pochybnostiam zafungovalo diplomatické úsilie Európskej komisie, Poľska a niekoľkých ďalších členských štátov EÚ. "Mali sme osobitnú povinnosť presvedčiť našich partnerov z Vyšehradskej skupiny: Českú republiku, Slovenskú republiku a Maďarsko," vysvetľoval Morawiecki. "A môžem povedať, že sa nám to podarilo. Navrhli sme určitý mechanizmus, ako sa dostať z tejto pre mnohých ťažkej situácie, z tejto slepej uličky, v ktorej sme uviazli, ale môžem povedať, že dnes v Európskej rade a v Európskej únii znova zvíťazila solidarita a jednota," doplnil poľský premiér.

Správny krok pre bezpečnosť Poľska 

Podľa Morawieckého je embargo na ruskú ropu veľmi dôležitou správou pre bezpečnosť Poľska a Európy a veľmi dobrou správou pre Ukrajinu, ktorá bojuje za svoju nezávislosť a suverenitu. Uviedol tiež, že lídri Únie diskutovali aj o dodávkach vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine a o otázkach súvisiacich s vývozom obilia, pričom o týchto témach budú na summite lídrov EÚ debatovať znova aj v utorok.

Výborný výsledok summitu: premiér Fiala ocenil dohodu aj výnimku pre ČR

"Tá najdôležitejšia správa je, že sme sa dohodli na sankciách a silnej pomoci. Deväť miliárd eur, ktoré pôjdu Ukrajine, to je kľúčová informácia," pripomenul v utorok ráno Fiala. Ropa je v súčasnosti jedným z hlavných zdrojov príjmov, ktoré Kremeľ využíva na financovanie vojny na Ukrajine. Česká republika bude môcť aj naďalej využívať dodávky z ropovodu Družba 2, hoci aj ona sa spolu so Slovenskom a s Maďarskom zaviazala, že sa čo najrýchlejšie vzdá ruskej ropy. Časový limit na splnenie tohto záväzku však podľa Fialu nie je.

Embargo, na ktorom sa v pondelok večer na summite zhodli lídri členských krajín EÚ, sa dotkne vyše dvoch tretín dovozu ropy z Ruska. Od budúceho roka bude úplne zastavený dovoz ropy tankermi, ale severná vetva ropovodu Družba, ktorou prúdi ropa do Nemecka a Poľska, získa časovo obmedzenú výnimku. Podľa Fialu rokovania v Bruseli ukázali, že EÚ je schopná dosahovať jednotný postoj proti "ruskému agresorovi" a udržiavať tento postoj. Fiala hovoril tiež o potrebe rozšíriť existujúce produktovody, ktoré dosiaľ znamenali alternatívu pre ropu a plyn z Ruska.

Viac o téme: EnergieSankcieMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu