Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý prípad opičích kiahní na Blízkom východe: Muž sa s ochorením vrátil zo zahraničia

Opičie kiahne Zobraziť galériu (5)
Opičie kiahne (Zdroj: SITA/CDC via AP)

TEL AVIV - Izraelské úrady oznámili, že v krajine odhalili prvý prípad nákazy opičími kiahňami. Ide o muža, ktorý sa vrátil zo zahraničia. Preverujú tiež ďalšie prípady podozrenia na toto ochorenie, informovala v nedeľu agentúra AP.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v sobotu večer uviedlo, že muž s opičími kiahňami sa nachádza v nemocnici v Tel Avive a je v dobrom stave. Vyzvalo tiež každého, kto sa vráti so zahraničia s horúčkou a vyrážkami, aby navštívil lekára.

​​​ ​ ​ ​

Pravdepodobne ide o prvý prípad na Blízkom východe

Vedúca odboru verejného zdravia ministerstva zdravotníctva Šaron Alrojová-Preisová v nedeľu pre armádny rozhlas povedala, že zdravotnícke tímy skúmajú ďalšie možné prípady opičích kiahní Podľa AP je prípad nákazy v Izraeli zrejme tiež prvým identifikovaným na Blízkom východe. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu oznámila, že 12 členských štátov, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje, hlásilo dosiaľ 92 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami a 28 prípadov podozrenia na toto ochorenie. Organizácia očakáva, že ďalšie prípady infekcie pribudnú. V najbližších dňoch poskytne krajinám ďalšie usmernenia a odporúčania o tom, ako zmierniť šírenie nákazy.

Dostupné informácie podľa WHO naznačujú, že k prenosu z človeka na človeka dochádza prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenými osobami, ktoré majú symptomatický priebeh ochorenia.

Prejavujú sa horúčkou či bolesťami svalov, smrteľné nie sú

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

Viac o téme: WHOIzraelBlízky východOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu