Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Portugalsko hlási ďalších 14 prípadov opičích kiahní, celkovo už 37

Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe.
Opičie kiahne sa začínajú šíriť v Európe. (Zdroj: profimedia.sk)

LISABON - Portugalské úrady hlásili v pondelok 14 nových prípadov opičích kiahní. Celkový počet dosiaľ potvrdených prípadov tohto ochorenia sa v krajine zvýšil na 37, informuje agentúra Rueters.

V susednom Španielsku potvrdili v Madridskom spoločenstve, do ktorého patrí aj hlavné mesto Madrid, ďalšie štyri prípady opičích kiahní. Len v Madride okrem toho evidujú 38 ďalších prípadov podozrenia na toto ochorenie.

Opičie kiahne, ktoré sa vyskytujú najmä v západnej a strednej Afrike, sú vírusovým ochorením, ktoré vôbec prvýkrát zaznamenali v 70. rokoch minulého stroncia v Konžskej demokratickej republike. Medzi príznaky tohto ochorenia patrí horúčka, bolesti hlavy či vyrážky objavujúce sa spravidla najskôr na tvári a následne aj zvyšku tela. Toto ochorenie zvyčajne nebýva smrteľné.

V poslednom čase sa prípady opičích kiahní vyskytli vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka, Portugalska, Španielska, Talianska, Francúzska, Británie či najnovšie aj Rakúska. V uplynulých týždňoch hlásili už viac ako 100 potvrdených prípadov alebo podozrení na túto nákazu prevažne z európskych krajín.

Viac o téme: ChorobaPríznakyPortugalskoOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu