Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Putin nasadil do vojny na Ukrajine nové zbrane: Vypustenie Terminátorov, bojovali už v Sýrii

Ruské bojové vozidlo Terminátor
Ruské bojové vozidlo Terminátor (Zdroj: Youtube/All About Tanks)

DONBAS - Ruská ofenzíva na Donbase je poslednou šancou Vladimira Putina, aby dosiahol v tomto nezmyselnom konflikte aspoň nejaké víťazstvo. Na záberoch priamo z vojnou zmietaného prostredia vidno obrnené vozidlá, ktoré Rusi nasadili na Ukrajine ako podporu pre jednotky v mestských oblastiach daného regiónu.

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinu prišiel Vladimir Putin o množstvo zbraní. Vojna si vybrala svoju daň najmä na tankoch T-90M. Ukrajina tento týždeň uviedla, že jej ozbrojené sily po prvý raz zničili ruské tanky hlboko za nepriateľskými líniami v regióne Donbas pomocou rakiet Brimstone britskej výroby, informuje Daily Mail. Rusi preto museli nasadiť ďalšiu vojenskú techniku, pričom sa rozhodli pre BMPT Terminátory. Ide o prvé nasadenie tohto vojenského vozidla v bojoch na Donbase.

Terminátor

BMPT (bojové vozidlá na podporu tankov) boli spozorované v Luhanskej oblasti. "Ich cieľom sú ukrajinské pozície, obrnené vozidlá a posádky ukrajinských protiraketových systémov," uvádza agentúra RIA Novosti. Sú vybavené granátometmi, protitankovými strelami a guľometmi. Výrobcovia prezývajú toto vozidlo aj "Terminátor Uralvagonzavod". Rusko ho v minulosti nasadilo v Sýrii a počas ofenzívy na Ukrajine boli tieto vozidlá presunuté na hranice. Nie je celkom jasné, prečo ruskí generáli nenasadili Terminátory už skôr. Podľa jednej teórie nie je toto bojové vozidlo až tak nebezpečné a účinné, ako naznačuje jeho názov. 

Tanky T-90M

T-90 sú najvyspelejšie ruské tanky, pričom základný model vstúpil do služby už v roku 1992. T-90M, model nasadený na Ukrajine, je najnovšou verziou tanku, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 2016. Výroba jedného kusu stojí Rusko v prepočte takmer päť miliónov eur. T-90 má byť jedným z najlepších tankov na svete a v porovnaní s T-72 má vylepšené pancierovanie a systémy protiraketovej ochrany, čo sťažuje jeho zničenie. 

Rakety Brimstone 

Minulý týždeň však zábery z dronu ukázali, že severne od Charkova zničil švédsky raketomet Carl Gustaf jeden z týchto tankov. Zábery z dronu vydané ukrajinským ministerstvom obrany ukázali, že T-90M po zásahu vybuchol. Ukrajinské sily používajú strely Brimstone na ničenie ruských tankov hlboko za nepriateľskými líniami. Zbraň bola prispôsobená na streľbu z malých vozidiel. Pôvodne boli pritom navrhnuté pre bojové lietadlá a námorné lode.

Na záberoch, ktoré zdieľal Pavlo Kashchuk, boli dve rakety vypálené z traktora na vojenský konvoj v regióne Donbas. Predpokladá sa, že to bolo po prvýkrát, kedy boli rakety odpálené zo zeme v priamom boji. Operáciu údajne vykonali špeciálne jednotky, ktoré boli vycvičené na používanie novo navrhnutej zbrane. Rakety Brimstone boli uvedené do prevádzky v roku 2005, s aktualizovanou verziou dodanou RAF pred šiestimi rokmi. Sú súčasťou výzbroje vzdušných síl Nemecka, Saudskej Arábie a čoskoro ich začne používať aj Katar. 
 

Viac o téme: RuskoDonbasVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu