Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Ukrajinci zničili najmodernejšiu ruskú zbraň! Len pár dní po tom, ako bola nasadená do boja

Ukrajinský spravodajca Illia Ponomarenko pri meste Izium. V pozadí je zničený ruský tank T-90M.
Ukrajinský spravodajca Illia Ponomarenko pri meste Izium. V pozadí je zničený ruský tank T-90M. (Zdroj: Twitter/Illia Ponomarenko)

IZIUM - Ukrajinská armáda zaznamenala tento týždeň obrovský úspech. Podarilo sa jej zničiť najvyspelejší ruský tank. Vyšiel takpovediac priamo z výroby, pretože v prevádzke bol len niekoľko dní. Vojakom sa ho podarilo vyradiť vďaka dodávke amerických zbraňových systémov.

Rusko tento týždeň čelilo ďalšiemu vojenskému neúspechu. T-90M, jeden z najvyspelejších tankov jeho armády, bol v prevádzke len niekoľko dní. Hneď z výroby bol nasadený do bojov na Ukrajine, informuje Insider. Rusi však netušili, že jedna z ich najmodernejších zbraní vydrží čeliť ukrajinskému odporu veľmi krátko. 

Ukrajinský novinár Andrij Tsaplienko v stredu prvýkrát zverejnil snímku zhoreného vozidla z Charkovskej oblasti. Vyjaril sa, že ukrajinské sily oslobodili tento región len nedávno. Tsaplienko zdieľal fotografiu, na ktorej stojí pred zničeným tankom, pričom svojim sledovateľom vtipne odkazuje, že zničené vozidlo "je ešte horúce a dymí sa z neho". 

Spravodajca uviedol, že ruskí vojaci sa v stredu pokúsili získať územie späť, ale neúspešne. "Zvyšky zničeného ruského tanku budú vystavené na nadchádzajúcej prehliadke 9. mája pri príležitosti konca druhej svetovej vojny," dodal s humorom.  Ukrajinské ministerstvo obrany vo štvrtkovom vyhlásení potvrdilo, že model ruského tanku T-90M, prezývané "Prielom", dokázalo odolávať ukrajinskej obrane len týždeň. "Ruská armáda, ktorej sa celý svet bál, poklesla za posledné dva mesiace na tak nízku úroveň, že si to málokto vedel predstaviť," uvádza sa vo vyhlásení. 

Zasiahnuté dva ciele 

Ako uvádza Newsweek, prvé hlásenie o prítomnosti nového ruského tanku na východnej Ukrajine bolo zaznamenané 25. apríla. Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že tank zasiahli ukrajinské sily americkým protitankovým raketovým systémom Javelin neďaleko mesta Izium. Pri útoku bol zničený aj obrnený transportér MT-LB. Ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že raketový systém premenil supermoderný ruský tank na hromadu šrotu.

Tank T-90M, ktorý je jedným z najnovších prírastkov do ruskej série T-90, je podľa portálu The Drive technologicky najvyspelejším bojovým vozidlom v rámci ruského frontového arzenálu. Ruská armáda ho použila po prvýkrát na jar 2020. V súčasnej dobe by malo byť podľa odhadov v prevádzke len asi 100 modelov. "Zdá sa, že T-90-M nepomohli ani všetky modernizácie. Ide o oficiálne prvú potvrdenú stratu ruského tanku tohto typu na Ukrajine," uviedlo ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení. 

Viac o téme: TankRuskoUkrajinaVojna na UkrajineT-90M
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu