Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putinovo najnovšie poníženie na bojisku: Ukrajina zmarila ruské pokusy prekročiť rieku, ťažké straty

Ukrajinci zničili pontónový most, ale aj tanky a obrnené vozidlá. Zobraziť galériu (3)
Ukrajinci zničili pontónový most, ale aj tanky a obrnené vozidlá. (Zdroj: Twitter/Defence of Ukraine)

KYJEV - Rusko utrpelo ďalšie poníženie na bojovom poli po tom, čo Ukrajina úspešne zmarila jeho pokus prekročiť rieku v Donbase. Zničila pri tom desiatky vozidiel a spôsobila ťažké straty. Satelitné snímky odhalili rozsah porážky so zvyškami dvoch pontónových mostov unášaných v rieke Donec pri Bilohorivke, západne od mesta Lysyčansk, obklopených troskami tankov a obrnených vozidiel.

Zdá sa, že ruskí velitelia sa pokúšali obkľúčiť Lysyčansk a jeho sesterské mesto Severodoneck prechodom cez rieku. Ako ale vidieť, ich tajný útok sa zmenil na masaker, keď Ukrajina správne odhadla ich plány, píše Daily Mail

Užívateľ Twitteru Maxim tvrdí, že je ukrajinským vojenským technikom. Vraj identifikoval miesto, kde sa Rusko 7. mája s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsi prekročiť rieku a povedal svojim veliteľom, aby počúvali zvuk motorov vlečných člnov tlačiacich pontón, čo bolo bezpečným signálom, že sa blíži prechod cez rieku.

Ráno 8. mája Rusko zahalilo rieku dymom spaľovaním neďalekých polí a hádzaním dymových granátov, povedal, ale velitelia zachytili zvuk lodných motorov a privolali delostrelecké údery, ktoré spôsobili ničivé straty. Stalo sa tak, keď ukrajinskí generáli povedali, že ruská ofenzíva na Donbase sa do značnej miery zastavila, pričom Putinove jednotky boli nútené prejsť do obrany severne od Charkova, zatiaľ čo protiútoky tlačili útočníkov späť cez ich vlastnú hranicu.

Ťažký boj

Keď hovoril o momente prepadu Severodonecku, Maxim povedal: „Približne 20 minút po tom, čo prieskumná jednotka potvrdila, že ruský most sa montuje, proti ruským silám zaútočilo ťažké delostrelectvo a potom sa zapojilo aj letectvo. Stále som bol v oblasti a v živote som nevidel ani nepočul taký ťažký boj."

Po jednom dni boja, 9. mája ráno, bol most zničený. Niektoré ruské sily - približne 30 až 50 vozidiel a pechoty - uviazli na ukrajinskej strane rieky bez cesty späť. Pokúsili sa utiecť pomocou zlomeného mosta. Potom sa pokúsili postaviť nový most. Letectvo začalo ťažké bombardovanie oblasti a zničilo tam všetkých zostávajúch Rusov a ďalší most, ktorý sa pokúsili postaviť. Podľa neoverených informácií si útoky vyžiadali životy 1500 Rusov. Ich strategickým cieľom bolo prekročiť rieku a potom obkľúčiť Lysyčansk, no zlyhali. 

Straty ruských vojsk pri bombardovaní je takmer nemožné odhadnúť, no online pozorovatelia zatiaľ napočítali 58 zničených vozidiel vrátane najmenej siedmich tankov a desiatok obrnených pechotných transportérov. Je to len najnovšia porážka pre Putinove sily. Po úspešnom ukrajinskom protiútoku zatlačili ruské jednotky preč od mesta Charkov a späť za hranice. Znamená to, že ukrajinské delostrelectvo môže teraz ohroziť mesto Vovčansk, ktoré má kľúčovú diaľnicu a železničnú trať zásobujúcu ruské sily v Donbase.

Viac o téme: ZničeniePontónový mostútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu