Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý ruský vojenský zabijak pred súdom! FOTO S vyholenou hlavou a tvárou dieťaťa pozeral do prázdna, usmrtil seniora

Šišimarin sa ocitol pred súdom, ktorý môže rozhodnúť aj o jeho doživotí Zobraziť galériu (5)
Šišimarin sa ocitol pred súdom, ktorý môže rozhodnúť aj o jeho doživotí (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Len 21-ročný zajatý príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin čelí obvineniu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy muža v dedine Čupachivka na severovýchode krajiny. Tento pomerne mladý človek sa podľa tamojšej prokuratúry dopustil vážneho zločinu, za ktorý môže dostať trest v rozmedzí od 15 rokov až do doživotia.

Ideo prvý takýto proces od začiatku vojny

V Kyjeve dnes začal súd s ruským vojakom obvineným zo zabitia 68-ročného civilistu. Ide o prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Uzavretý bol v presklenej bunke

Ruský vojak s oholenými vlasmi a oblečený v šedomodrej kombinéze je v súdnej miestnosti umiestnený v presklenej bunke.

Prvý ruský vojenský zabijak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Proces, ktorý sleduje mnoho novinárov, má pre Ukrajinu obrovský symbolický význam, píše agentúra Reuters. Vláda v Kyjeve obviňuje Rusko, že sa k ukrajinským civilistom správa brutálne. Eviduje viac ako 10-tisíc možných vojnových zločinov, ktorých sa ruskí vojaci od 24. februára podľa nej dopustili.

Prvý ruský vojenský zabijak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Hrozba doživotia

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry Šišimarin porušil "vojnové pravidlá" a hrozí mu doživotie. Ide o člena kantemirovskej tankovej divízie z Moskovskej oblasti. Posledný deň februára údajne ukradol auto, aby spoločne s ďalšími štyrmi ruskými vojakmi utiekol po tom, čo na ich kolónu zaútočili ukrajinské sily.

Prvý ruský vojenský zabijak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Vytiahol kalašnikov a na príkaz začal strieľať

Došli do Čupachivky, kde uvideli neozbrojeného civilistu, ktorý išiel na bicykli a telefonoval. Prokuratúra uvádza, že Šišimarín dostal príkaz civilistu zabiť, aby ukrajinskú armádu neinformoval o prítomnosti Rusov. Na túto činnosť mal podľa portálu novinky.cz využiť známy samopaľ pod označením AK-47. "Je tu (na Ukrajine), máme ho (v rukách)," uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Vereščuková krátko po zajatí muža bez toho, aby bolo jasné, ako bol chytený alebo upadol do zajatia.

Prvý ruský vojenský zabijak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Niekoľkokrát na muža vystrelil z okienka automobilu, muž zomrel na mieste. Okolnosti toho, ako sa Šišimarin dostal do zajatia, prokuratúra nezverejnila, neuviedla ani podrobnosti o dôkazoch, ktoré viedli k jeho obvineniu zo spáchania vojnových zločinov, píše Reuters. Prípad vyšetrovala ukrajinská rozviedka SBU. "Žalobcovia a vyšetrovatelia (ukrajinské tajné služby) SBU zhromaždili dosť dôkazov o porušení zákonov a vojnových zákonov spolu s plánovanou vraždou. Za to môže čeliť 10 až 15 rokom väzenia alebo doživotia," uviedol hovorca prokuratúry.

Viac o téme: StreľbaSúd UkrajinaKonflikt na UkrajineVadim Šišimarin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu