Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko opäť hrozí svetu: Moskva bude reagovať, ak NATO rozmiestni jadrové sily blízko hraníc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Moskva podnikne primerané preventívne opatrenia v prípade, že Severoatlantická aliancia (NATO) rozmiestni jadrové sily a infraštruktúru v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško, ktorého citovali tamojšie agentúry.

TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Bude nevyhnutné reagovať... podniknutím adekvátnych preventívnych opatrení, ktoré by zaistili životaschopnosť odstrašenia," uviedol Gruško podľa agentúry Interfax. Moskva nemá nepriateľské úmysly voči Švédsku a Fínsku a nevidí "reálne" dôvody pre vstup týchto dvoch krajín do NATO, dodal.

Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

Gruško zároveň zopakoval predchádzajúce vyhlásenie Kremľa, podľa ktorého reakcia Moskvy na možnú expanziu NATO bude závisieť od toho, ako blízko k Rusku Aliancia presunie vojenské prostriedky a akú infraštruktúru umiestni.

Fínsko vo štvrtok oznámilo, že plánuje požiadať o členstvo v NATO, pripomína Reuters. Očakávanie, že Švédsko bude tento príklad nasledovať, by prinieslo rozšírenie západnej vojenskej aliancie, ktorej chcel ruský prezident Vladimir Putin zabrániť.

Viac o téme: Jadrové zbraneReakciaRuskoNATOŠvédskoFínskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu