Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zelenskyj chce väčší tlak na Moskvu: Každý deň je tu nová príležitosť pre Rusko vyvolať nestabilitu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje ešte väčší tlak medzinárodného spoločenstva na Rusko. Rokovania s Moskvou o oslobodení obrancov fabriky Azovstal v Mariupole sú podľa neho veľmi zložité a Kyjev v nich využíva sprostredkovateľov.

ARCHÍVNE VIDEO Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole

Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole (Zdroj: Facebook/Ігор Мосійчук (Azov))

Zelenskyj to podľa agentúr Reuters a DPA uviedol vo svojom každodennom videopríhovore v piatok večer. "S každým dňom vojny globálne hrozby narastajú, je tu nová príležitosť pre Rusko vyvolať nestabilitu v iných častiach sveta, nielen tu v Európe," povedal Zelenskyj. Medzitým však na Ukrajine zomierajú muži a ženy, "ktorí robia všetko pre to, aby každý mohol žiť slobodne," pokračoval. "Je potrebný oveľa väčší tlak na Rusko," dodal.

Rokovania o pokračovaní evakuačnej misie sú zložité

Ruské sily neustále ostreľujú oceliarne v prístave Mariupol, ktoré sú po viac ako dvoch mesiacoch obliehania poslednou baštou stoviek ukrajinských obrancov v meste takmer úplne ovládanom Rusmi. Ukrajina tvrdí, že patová situácia nemá žiadne vojenské riešenie, navrhla evakuáciu 38 najvážnejšie zranených obrancov. Ak ju Moskva povolí, Kyjev sľubuje, že prepustí rad ruských vojnových zajatcov.

"V tejto chvíli prebiehajú veľmi zložité rokovania o ďalšej fáze evakuačnej misie - odsun ťažko ranených, zdravotníkov. Hovoríme o veľkom počte ľudí," povedal Zelenskyj. "Samozrejme robíme všetko pre to, aby sme evakuovali všetkých ostatných, každého z našich obrancov. Už sme zapojili všetkých po celom svete, ktorí by mohli byť najvplyvnejšími sprostredkovateľmi," dodal bez toho, aby uviedol podrobnosti.

Zelenskyj chce väčší tlak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Koniec vojny je v nedohľadne

Rusko, ktoré pôvodne naliehalo, aby sa obrancovia vzdali, rozhovory verejne komentuje len málo. "V skutočnosti dnes nikto nemôže predpovedať, ako dlho táto vojna potrvá," povedal Zelenskyj. "Ale robíme všetko pre rýchle oslobodenie našej krajiny. To je naša priorita – pracovať každý deň na skrátení vojny.“ Na to však Ukrajina podľa neho potrebuje pomoc svojich partnerov, „z európskych krajín, z krajín celého slobodného sveta“.

Viac o téme: KoniecTrvanieRuskoVojna na UkrajineVolodymyr ZelenskyjNestabilita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu