Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Ruský plukovník otvorene kritizuje Putina: Vedie vojnu alebo len masturbuje?!

Ruský prezident Vladimir Putin a plukovník Igor Girkin Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin a plukovník Igor Girkin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin, FAcebook/Игорь Гиркин)

MOSKVA - Plukovník ruských jednotiek zvláštneho určenia Igor Girkin (51), ktorý viedol separatistickú vojnu na Donbase v roku 2014, komentoval nedostatok ruských úspechov vo vojne na Ukrajine slovami "Vladimir Vladimirovič, vedieme vojnu alebo len masturbujeme?". Okrem toho neustále poukazuje na zlyhanie "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine.

Podľa Girkina sú ruskí generáli neskúsení a len veľmi priemerní. Nedávno podľa jeho názoru zle riešili rotáciu jednotiek na Donbase, čo využili Ukrajinci v obci Maryivka. Odborník sa domnieva, že ruskí separatisti sú zle vycvičení a nie sú pripravení čeliť ukrajinským silám, ktoré sú vybavené zbraňami NATO. "Bojovníci čečenského lídra Ramzana Kadyrova sú len bandou pozérov, ktorí strieľajú najmä vtedy, keď ich točia médiá," predostrel.

Pri Azovstale spravil Putin chybu

Keď 21. apríla Vladimir Putin nariadil svojej armáde, aby zastavila útok na priemyselný závod Azovstal (odovzdal ho šéfovi ruského ministerstva obrany Sergejovi Šojguovi, aby zachránil životy vojakov), Girkin sa rozčuľoval, že vládca Ruska zaváhal, informujú Wiadomości. Podľa jeho názoru obrancovia Mariupolu nemohli byť za žiadnych okolností zajatí. Stanú sa príkladom pre obrancov miest, ktoré budú obliehané v bitke o Donbass. Plukovník Girkin dokonca adresoval cez videonahrávku priamo Putinovi: "Vladimir Vladimirovič, bojujeme vo vojne alebo len masturbujeme?" a následne požadoval obrnený protiútok na východe Ukrajiny.

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole
Zobraziť galériu (5)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Nestretol sa však s pochopením. Rusi sa navyše začali presúvať naspäť na východ Ukrajiny až po tom, ako nedokázali prelomiť obranu Kyjeva. Bleskový prekvapivý útok bol už teda minulosťou. "V najlepšom prípade bude nepriateľ (ukrajinská armáda) vytlačený z Donbasu na týždne či dokonca mesiace a na oboch stranách sa dajú očakávať veľké straty," zhodnotil Girkin, ktorý počas tohto týždňa poznamenal, že nerozumie, ako chce Rusko vyhrať vojnu, keďže ešte nebola vyhlásená ani všeobecná mobilizácia. "Som patriot a verím vo víťazstvo. Možno je pri moci veľmi vplyvná skupina ľudí, ktorí nielen chcú, ale aktívne prispievajú k rýchlej porážke", komentoval.

Girkin - profesionálny zločinec

Igor Girkin je v Rusku známy ako legendárny veliteľ. Vyštudoval históriu, v 90. rokoch slúžil ako dobrovoľník pri konfliktoch v Srbsku, Čečensku a Podnestersku. Bol povýšený na plukovníka špeciálnych jednotiek GRU. V roku 2014 ako prvý ruský veliteľ (prijal krycie meno Igor Strelkov) prekročil ukrajinskú hranicu s päťdesiatimi "zelenými mužíkmi" sa mu podarilo dobyť mesto Slavjansk.

FOTO Ruský plukovník otvorene
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po niekoľkých týždňoch bojov vyšli najavo jeho metódy. Ukrajinská rozviedka si vypočula telefonické rozhovory, ktoré odhalili, že Girkin sa podieľal na objednaní vraždy miestneho proukrajinského politika. "Odneste ho a pochovajte, lebo začína páchnuť," povedal niekoľko dní po jeho smrti. Odpočúvaním Girkina sa získali dôkazy, že ruská armáda ostreľovala Ukrajinu z jej územia. V zachytenom rozhovore plukovník diktoval súradnice, aby Rusi strieľali na ukrajinské pozície. Girkinova stretégia vydesila aj politikov separatistickej Doneckej ľudovej republiky. V nahranom rozhovore ho vicepremiér DĽR nazýva "zajatým plukovníkom". Išlo o to, že Girkin radil vyhodiť do vzduchu obytné domy v Donecku a chcel začať bojovať v jeho uliciach.

Zostrelenie boeingu

Holandskí vyšetrovatelia mu napriek jeho popieraniu pripisujú účasť na zostrelení boeingu malajzijskej leteckej spoločnosti nad územím Ukrajiny. K havárii lietadla, ktoré malo namierené z Amsterdamu do Kuala Lumpur, došlo 17. júla 2014. V auguste toho istého roku Grinkin odstúpil z funkcie ministra obrany DĽR. Vrátil sa do Moskvy a bol rovnako populárny ako samotný Putin. 

FOTO Ruský plukovník otvorene
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebezpečný radikál 

Girkin nie je ohromený ruskou ofenzívou na Ukrajine. Opakovane vysvetľoval, že Rusko nemôže brať ohľad na politickú korektnosť západného modelu a že obete sú nevyhnutné. Na sociálnej sieti Telegram ho sleduje 340-tisíc ľudí. Slovo Ukrajina napíše vždy v úvodzovkách a s malým začiatočným písmenom. Podľa bývalého nemenovaného spravodajského dôstojníka si Girkin môže dovoliť nejakú kritiku ruských akcií, pretože ako slávna osobnosť z predchádzajúcej vojny sa môže spoľahnúť na ochranu vplyvných kolegov zo spravodajskej služby. "Považujem ho za profesionálneho zločinca, ktorý hovorí z pozície 'ja by som to urobil ešte lepšie'. Bol považovaný za tak nebezpečného, že Kremeľ ho musel odsunúť na vedľajšiu koľaj." 

FOTO Ruský plukovník otvorene
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Špión CIA

Hlavný kremeľský propagandista Vladimir Soloviev označil Girkina za špióna CIA. Šíri sa aj anonymný záznam z Telegramu, ktorého autor tvrdí, že na stretnutí za účasti predstaviteľov FSB (ruská tajná služba) bola na stole otázka zatknutia Igora Strelkova-Girkina. Jeho verejná aktivita na bývalých územiach Ukrajiny sa považuje za provokatívnu a škodlivú.

Viac o téme: RuskoUkrajinaIgor GirkinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu