Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Von der Leyenová bude s Orbánom rokovať o bezpečnosti dodávok energií Európe

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová cestuje v pondelok popoludní do Budapešti za maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým budú diskutovať o otázkach týkajúcich sa bezpečnosti dodávok energie do Európy. Uviedol to v pondelok na Twitteri hovorca predsedníčky EK Eric Mamer.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Orbán brzdí plány Bruselu na embargo na ruskú ropu. "Vnútrozemské Maďarsko sa spolieha na ruskú ropu z jediného ropovodu a Orbán varoval, že nemôže schváliť šiesty balík sankcií EÚ proti Moskve navrhnutý Európskou komisiou," píše AFP. Orbána má voliť parlament 16. mája za staronového predsedu vlády, po voľbe bude skladať slávnostný sľub.

Večerné rokovanie 

Večerné rokovanie s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti bolo užitočné z hľadiska vyjasnení otázok sankcií a energetickej bezpečnosti, oznámila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na Twitteri.

"Dosiahli sme pokrok, avšak je potrebné ešte ďalej pracovať," napísala predsedníčka EK, ktorá pricestovala do Budapešti v pondelok popoludní. Dodala, že iniciuje videokonferenciu v záujme posilnenia spolupráce týkajúcej sa ropnej infraštruktúry.

Agentúra AFP v tejto súvislosti pred schôdzkou pripomenula, že Orbán brzdí plány Bruselu na embargo na ruskú ropu. "Vnútrozemské Maďarsko sa spolieha na ruskú ropu z jediného ropovodu a Orbán varoval, že nemôže schváliť šiesty balík sankcií EÚ proti Moskve navrhnutý Európskou komisiou," napísala AFP.

Viac o téme: EnergieDodávkyEurópaViktor OrbánUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu