Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Členské štáty EÚ smerujú k významnej dohode: Zákaz ruskej ropy je na spadnutie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, Getty Images)

ŠTRASBURG - Členské štáty Európskej únie (EÚ) by mohli už tento týždeň dospieť k dohode o zastavení dovozu ruskej ropy do konca tohto roka, uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune.

Sulík pri kríze s cenami energií hovorí, že sa musíme rozhodnúť, proti čomu ideme vlastne bojovať

 

Sulík pri kríze s cenami energií hovorí, že sa musíme rozhodnúť, proti čomu ideme vlastne bojovať (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Embargo na ruskú ropu je súčasťou šiesteho balíka sankcií EÚ, o ktorom sa aktuálne rokuje. Niektoré členské štáty, ktoré sú vysoko závislé od ruskej ropy, sa však proti nemu postavili a požadujú garancie zabezpečenia alternatívnych zdrojov.

Musíme konať rýchlo

"Myslím si, že by sme mohli dospieť k dohode tento týždeň, venujeme tomu všetko úsilie," povedal Beaune v rozhovore pre televíziu LCI. "Zrejme sa nám to podarí v priebehu niekoľkých dní."

"Musíme konať rýchlo a som presvedčený, že prijmeme šiesty balík európskych sankcií, ktoré budú veľmi silné, a že postupne prestaneme používať najprv ruskú ropu, ale aj ruské uhľovodíky vo všeobecnosti," dodal.

Nové rokovania medzi európskymi lídrami sa uskutočnia v utorok telefonicky, zúčastnia sa ich napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán trvá na finančných garanciách pre výstavbu nových ropovodov a ďalšej infraštruktúry potrebnej na to, aby sa Maďarsko odpojilo od ruskej ropy. Takisto požaduje viacročné prechodné obdobie, počas ktorého by ďalej dovážalo ruskú ropu.

Výnimky pre Slovensko, Maďarsko a Česko

EK už koncom minulého týždňa ponúkla Maďarsku, Slovensku a Česku výnimky, podľa ktorých by mohli dovážať ruskú ropu do konca roka 2024. Leyenová sa v pondelok (9. 5.) v Budapešti stretla s Orbánom a uviedla, že v rokovaniach nastal pokrok.

Maďarsko, Česko a Slovensko sú krajiny vysoko závislé od ruskej ropy, ktorá prúdi cez ropovod Družba. Česko v roku 2021 pokrývalo ruskou ropou približne polovicu svojej spotreby. Maďarsko pokrýva ruskou ropou asi 65 % spotreby a pre Slovensko je Rusko jediným zdrojom ropy. Na tieto krajiny však pripadá len zlomok z celkového importu ruskej ropy do EÚ.
 

Viac o téme: RopaEmbargoSankcieRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu