Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO Múzeum odhalilo poslednú krabičku určenú s prídelmi na Deň D: Pozrite sa, čo obsahuje

Vzácna krabička pochádzajúca z druhej svetovej vojny Zobraziť galériu (3)
Vzácna krabička pochádzajúca z druhej svetovej vojny (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Múzeum v anglickom Dorchestri sa domnieva, že má vo svojej zbierke poslednú kompletnú škatuľku s prídelmi pre vojakov nasadených na vylodenie v Normandii v júni 1944. Informoval o tom spravodajský web BBC. Dorchesterské vojenské múzeum pôvodne predpokladalo, že krabička pochádza z 50. rokov 20. storočia. Po ďalšom skúmaní sa ale ukázalo, že ide zrejme o vzácny exemplár z druhej svetovej vojny.

Krehká povoskovaná krabička je teraz v múzejnom sklade. Po jej zröntgenovaní sa zistilo, že obsahuje napríklad tri tabuľky čokolády - dve s hrozienkami a jednu obyčajnú, desať sušienok, čaj, cukor, mlieko, mäso, cukríky, žuvačky a štyri kúsky toaletného papiera.

FOTO Múzeum odhalilo poslednú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Takéto prídelové balíčky boli vydávané britským vojakom a vojakom Spoločenstva (Commonwealthu) pred vylodením v Deň D, teda 6. júna 1944. Podľa múzea ich bolo možné vzhľadom k malým rozmerom a nízkej váhe prenášať v ešuse a boli ľahkým riešením, ako poskytnúť vojakovi 4000 kalórií, ktoré denne potreboval.

FOTO Múzeum odhalilo poslednú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vylodenie spojeneckých vojakov v Normandii 6. júna 1944 bolo jednou z kľúčových udalostí druhej svetovej vojny. Po zlomových udalostiach predchádzajúceho roka na východnom fronte pokračovala v tom čase Červená armáda vo vytláčaní Nemcov zo sovietskeho územia a západní spojenci, ktorí sa v lete 1943 vylodili na Sicílii a v južnom Taliansku, sa dostali až do Ríma. Až invázia do Francúzska však otvorila hlavnú časť západného frontu, a priamo tak ohrozila panstvo nacistického Nemecka nad celou Európou.

Viac o téme: MúzeumKrabičkaVylodenie v NormandiiDorchesterDeň D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu