Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vo veku 103 rokov zomrel bojovník proti fašizmu Mario Fiorentini

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Taliansky bojovník proti fašizmu Mario Fiorentini, s najväčším počtom vyznamenaní vo svojej krajine, zomrel v utorok v rímskej nemocnici. Mal 103 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Úmrtie oznámila rímska pobočka Talianskeho národného združenia partizánov. Fiorentini sa stal počas druhej svetovej vojny legendou, pretože dokázal štyrikrát ujsť z nacistických väzení. V decembri 1943 hodil ručný granát na nacistické nákladné auto neďaleko rímskej väznice, kde boli medzi väzňami dvaja budúci talianski prezidenti - Giuseppe Saragat a Sandro Pertini.

"Zámerom evidentne bolo zaútočiť na nacistov, ale takisto dať vedieť dvoch väzneným antifašistom, že odboj v Ríme je stále silný a aktívny," napísal taliansky denník Corriere della Sera o jeho čine. Fiorentini potom napriek nemeckej paľbe unikol na bicykli. Po oslobodení Talianska v roku 1945 sa oženil so spolubojovníčkou z hnutia odporu Luciou Ottobriniovou. Zomrela v roku 2015.

Taliansko po vojne jeho odvážne činy ocenilo tromi striebornými medailami za odvahu a tromi vojnovými krížmi za zásluhy. On sám odmietol príležitosť uchádzať sa o kreslo v parlamente a namiesto toho získal akademickú hodnosť v odbore matematika.

Archívne video: Na bratislavskej Patrónke vznikne pamätník obetiam holokaustu

Na bratislavskej Patrónke vznikne pamätník obetiam holokaustu (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Neskôr učil na univerzitách v Taliansku, Kanade a Spojených štátoch. V roku 2018 napísal ako spoluautor knihu o matematike “Zero One Infinity/Entertainment for the mind” (Nula, jeden, nekonečno/Zábava pre myseľ), ktorá prinášala matematické kuriozity pre stredoškolákov. Fiorentini viedol "život plný vášne, vedy, lásky k slobode. Stratili sme veľkého Taliana," uviedol v utorok taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

Viac o téme: FašizmusBojovníkRímTalianskoMario Fiorentin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu