Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rakúsky prezident ocenil súdržnosť Európy: Putina vyzval, aby ukončil vojnu

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

VIEDEŇ - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v pondelok pri príležitosti Dňa Európy zdôraznil súdržnosť Európy v súvislosti s ruskou útočnou vojnou proti Ukrajine a šéfa Kremľa Vladimira Putina vyzval na ukončenie vojenskej agresie. Informuje o tom agentúra APA.

"Ukončite túto vojnu! Ukončite zabíjanie!" apeloval rakúsky prezident na Putina v prejave vo Viedni, pričom spomenul aj šokujúce správy o zverstvách páchaných ruskou armádou a utrpenie civilného obyvateľstva. Putin podľa jeho slov "prekročil všetky medze a Európa odpovedala".

Rakúsko bude naďalej podporovať Ukrajinky a Ukrajincov

Van der Bellen vyhlásil, že na rozdiel od Ruska je v Európe "vylúčené, aby niekto sám konal proti celému obyvateľstvu, väznil ľudí za ich názory, rozpútaval vojnu". "My vieme, že empiricky podloženú pravdu nie je možné relativizovať. Lži sú lži," uviedol. "Práve teraz si musíme viac než kedykoľvek predtým vážiť našu liberálnu demokraciu," apeloval rakúsky prezident. "V týchto temných dňoch žiaria hviezdy Európskej únie mimoriadne jasne," uviedol. "Odvážne Ukrajinky a odvážnych Ukrajincov budeme podporovať aj naďalej," uistil.

"Európa znamená silu práva, a nie silu silnejšieho," poznamenal vedúci zastúpenia Európskej komisie v Rakúsku Martin Selmayr. "Európa znamená budovanie, a nie ničenie. Európa znamená mier, a nie vojnu," povedal.

Viac o téme: VojnaRakúskoVladimir PutinEurópaUkrajinaAlexander Van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu