Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najsilnejšia zbraň? Informácie od Američanov pomáhajú Ukrajincom zabíjať ruských generálov

Ukrajinskí vojaci si prezerajú telá mŕtvych ruských vojakov Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci si prezerajú telá mŕtvych ruských vojakov (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

WASHINGTON - Spojené štáty poskytli ukrajinskej armáde informácie od spravodajcov, ktoré jej pomohli zabiť niektorých z ruských generálov padlých vo vojne na Ukrajine, povedali nemenovaní vysokopostavení americkí činitelia denníka The New York Times (NYT). Toto odovzdávanie poznatkov je podľa denníka ukážkou širšej snahy vlády prezidenta USA Joea Bidena poskytovať Ukrajine hlásenie o dianí na bojisku "v reálnom čase".

"Spojené štáty sa zameriavajú na poskytovanie polohy a ďalších údajov o mobilnom veliteľstve ruskej armády, ktoré sa často presúva. Ukrajinskí dôstojníci tieto geografické informácie dávali dohromady s vlastnými poznatkami a vykonávali delostrelecké údery a iné útoky, ktoré zabili ruských dôstojníkov," napísal New York Times

Najsilnejšia zbraň? Informácie od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Koľko ruských generálov bolo zabitých na základe informácií od Američanov, zdroje NYT nešpecifikovali. Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že sa obrancom od začiatku invázie podarilo zlikvidovať asi tucet ruských generálov, čo analytici považujú za veľmi vysoké číslo. NYT napísal, že nie všetky útoky vychádzajú z podkladov dodaných Američanmi. Spomína pri tom víkendový úder v oblasti, kde sa vyskytol ruský náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý podľa činiteľov USA prebehol bez americkej podpory. 

"Pomoc s cielením je súčasťou utajovanej snahy Bidenovej administratívy poskytovať Ukrajine v reálnom čase informácie z bojiska od rozviedok. Tieto informácie zahŕňajú aj očakávané presuny ruských jednotiek," píše sa v novej správe. Washington sa podľa nej snažil túto formu pomôcť z veľkej časti utajiť, kvôli obave, že bude braná ako eskalácia a že vyprovokuje ruského prezidenta Vladimíra Putina na začatie "širšej vojny".

Viac o téme: GenerálInformácieRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu