Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin telefonoval s Macronom: Vyzval Západ, aby prestal vyzbrojovať Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval Západ, aby prestal dodávať zbrane Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia zverejneného tlačovou službou Kremľa Putin povedal, že Rusko je "napriek nedôslednosti a nepripravenosti Kyjeva na serióznu prácu" na rokovaniach "stále otvorené dialógu".Ruský prezident Macrona informoval o priebehu tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine a o evakuácii civilistov uviaznutých v oceliarňach Azovstaľ v prístanvom meste Mariupol. Podľa Kremľa sa táto evakuácia uskutočňuje v súlade s dohodou dosiahnutou na stretnutí Putina s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, ktoré sa konalo 26. apríla v Moskve.

Agentúra AFP informovala, že Putin v telefonáte s Macronom obvinil ukrajinské sily z páchania vojnových zločinov, pričom upozornil, že štáty EÚ tieto zločiny ignorujú. Západ podľa Putina necháva bez reakcie aj "masívne ostreľovanie miest a obcí Donbasu, v ktorého dôsledku  sú zabíjaní civilisti". Putin tiež Macronovi povedal, že "Západ by mohol pomôcť zastaviť tieto zverstvá", ak by vyvinul tlak na vládu v Kyjeve a zastavil dodávky zbraní Ukrajine.

Rozhovor trval viac ako dve hodiny

Francúzska spravodajská televízia BFM uviedla, že rozhovor prezidentov trval viac ako dve hodiny. AFP pripomenula, že od decembra minulého roku Macron a Putin hovorili spolu takmer 20-krát, z toho osemkrát od 24. februára, keď Rusko začalo invíziu na Ukrajinu.

Od začiatku apríla, keď boli zverejnené zábery svedčiace o masakrách civilistov v meste Buča v Kyjevskej oblasti, Macron a Putin spolu nekomunikovali. Ruský prezident však 25. apríla formou telegramu zablahoželal Macronovi k znovuzvoleniu v prezidentských voľbách. Zaželal mu veľa úspechov a "dobré zdravie", čo mnohí diskutéri na sociálnych sieťach označili za možnú skrytú vyhrážku v štýle zápornej postavy z filmov o agentovi Jamesovi Bondovi, poznamenala AFP. Macron minulú sobotu telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volody

Viac o téme: ZbraneVladimir PutinUkrajinaZápadEmmanuel Macon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu