Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrady varujú pred veľkou hrozbou v Mariupole: Ľudia musia okrem ostreľovania čeliť ďalšej pliage

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard, Alexei Alexandrov, International Committee of the Red Cross)

KYJEV - Ľudom v zničenom Mariupole hrozí okrem ruského ostreľovania aj epidémia chorôb kvôli zlým hygienickým podmienkam, uviedla podľa agentúry Unian mariupoľská mestská rada. Situácia civilistov v meste je podľa nej katastrofálna. O organizáciu ich evakuácie sa pokúša aj OSN.

"Odchádzam do Záporožia, aby som pripravila evakuáciu z Mariupoľu, v ktorú dúfame," uviedla koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová ešte minulý týždeň. Doterajšie pokusy o zaistenie bezpečného odchodu civilistov z mesta, ktoré je v ruskom obkľúčení od začiatku invázie 24. februára, neboli úspešné. Tamojšie úrady varovali, že s teplejším počasím hrozia ľuďom uväzneným v meste aj iné nebezpečenstvá než "len" útoky ruských jednotiek. Kvôli nevyhovujúcim hygienickým podmienkam sa obávajú šírenia baktérií, ktoré spôsobujú dyzentériu či choleru. 

Úrady varujú pred veľkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

"Votrelci nie sú schopní prežívajúcemu obyvateľstvu zabezpečiť jedlo, vodu a lieky. Alebo ich to jednoducho nezaujíma. Blokujú všetky pokusy o evakuáciu. Ľudia ale bez toho zomrú, v zdevastovanom Mariupole dnes panujú stredoveké životné podmienky. Je potrebná okamžitá a úplná evakuácia," vyhlásil miestny starosta Vadym Bojčenko. Teplota v prístave pri Azovskom mori v posledných dňoch dosiahla 20 stupňov Celzia, čo spoločne so zničenou kanalizáciou a vodovodmi, rozkladajúcimi sa telami a katastrofickým nedostatkom jedla a pitia môže spôsobiť epidémiu, píše Unian. 

Jednou z posledných bášt ukrajinského odporu v Mariupole sú rozľahlé železiarne a oceliarne Azovstal, kde sa ukrývajú stovky ukrajinských obrancov a civilistov. Rusko aj naďalej blokuje snahy o vytvorenie humanitárnych koridorov v Doneckej oblasti. Ruské úrady, naopak, vinia z neúspešných evakuácií Kyjev. 

Viac o téme: EpidémiaUkrajinaMariupoľVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu