Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty (4. máj 2022)

Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole Zobraziť galériu (9)
Dym nad elektrárňou Azovstaľ v Mariupole (Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na stredu uviedol, že z areálu oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol sa podarilo evakuovať 156 ľudí. Správa je prevzatá z denníka The Guardian. Počas včerajšieho dňa však v Doneckej oblasti počas ruských útokov zahynulo aj mnoho civilistov. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:


Naživo z Ukrajiny  


Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)


ONLINE

21:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom telefonickom rozhovore požiadal generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby pomohol zachrániť životy zranených Ukrajincov v podzemí Rusmi obkľúčeného metalurgického kombinátu Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

21:30 Rusko v stredu oznámilo, že od štvrtka na tri dni zastaví útoky na železiarne Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole a umožní tak vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod civilistov z komplexu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

20:55 Predstavitelia mesta Mariupol obliehaného ruskými silami znova nadviazali spojenie s vojakmi, ktorí obraňujú tamojšiu poslednú baštu ukrajinského odporu – oceliarne Azovstaľ. S odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského predstaviteľa o tom informovala stanica Sky News.

20:45 V obliehanom juhoukrajinskom meste Mariupol naďalej operuje približne 2000 ruských vojakov. V stredu to uviedol nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany, podľa ktorého medzi nimi môžu byť aj čečenskí bojovníci. TASR správu prevzala od americkej spravodajskej stanice CNN.

19:19 V ukrajinskom meste Vasylkiv neďaleko Kyjeva pomenujú jedno z tamojších nábreží po britskom premiérovi Borisovi Johnsonovi. Oznámila to v stredu na Facebooku miestna starostka Natalia Balasynovyčová. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice BBC.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (9)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Peter Byrne/Pool via AP)

19:03 Medzi dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala pred 70 dňami, patrí aj zničenie električkovej dopravy v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, upozornila agentúra Unian s odvolaním sa na mestskú správu. Električky v Charkove jazdili od roku 1906 a odvtedy prerušili prevádzku len v roku 1941 za nacistickej okupácie, a aj to len čiastočne, pripomenula.

18:18 Spojené štáty sú otvorené zavedeniu nových sankcií voči Rusku. V stredu to oznámil americký prezident Joe Biden, ktorý bude o nových opatreniach voči Moskve v nasledujúcich dňoch rokovať s lídrami skupiny G7. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

17:54 Ukrajina v stredu uviedla, že členské štáty Európskej únie, ktoré budú blokovať embargo na dovoz ropy z Ruska, sa stanú komplicmi zločinov páchaných ruskými silami na území Ukrajiny, keďže týmto konaním prispejú k financovaniu ruskej armády. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

17:37 Vnútorná jednota a solidarita EÚ budú mať kľúčový význam pre povojnovú rekonštrukciu Ukrajiny. Zhodli sa na tom v stredu poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas rozpravy s šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a francúzskou ministerkou Brigittou Klinkertovou, ktorá zastupovala francúzske predsedníctvo v Rade EÚ.

17:27 V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) porodila trojičky 25-ročná Ukrajinka Liubov Kovalchuk, ktorá pred vojnou ušla z Kyjeva na Slovensko. 

16:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že nebude súhlasiť s mierovou dohodou s Moskvou, ktorá by ruským silám umožňovala zostať na ich súčasných pozíciách na okupovaných ukrajinských územiach. Zelenskyj zdôraznil, že Kyjev nebude akceptovať žiaden "zamrznutý konflikt" na území Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry AP.

16:12 Rusko predstaví na tradičnej vojenskej prehliadke 9. mája niekoľko nových zbraní vrátane automaticky riadených raketometov. V stredu to oznámilo ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

15:50 V oceliarňach Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktoré obliehajú ruské sily, prebiehajú ťažké boje. Uviedol to v stredu tamojší starosta Vadym Bojčenko s tým, že predstavitelia mesta "stratili kontakt" s vojakmi, ktorí bránia tento priemyselný komplex. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Satelitná snímka ukazuje dym z oceliarní v Mariupole.
Zobraziť galériu (9)
Satelitná snímka ukazuje dym z oceliarní v Mariupole.  (Zdroj: SITA/Planet Labs PBC via AP)

15:35 Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa vo štvrtok (5. 5.) zúčastní na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

15:00 V Kyjevskej oblasti sa v uplynulých 24 hodinách objavili mŕtve telá ďalších 20 civilistov, oznámila v stredu miestna polícia. Celkový počet nájdených tiel v Kyjevskej oblasti tak dosiahol 1235. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:34 Ukrajinská poslankyňa Kira Rudyková v stredu dopoludnia pre britskú stanicu Sky News uviedla, že do mesta Záporožie v poriadku prišlo 156 ľudí evakuovaných z oceliarní Azovstaľ v Rusmi obliehanom juhoukrajinskej meste Mariupol, pričom to mnohých rozplakalo. Ako dodala, v oceliarňach naďalej zostáva približne 30 detí.

14:33 Ukrajina bude pripravená, ak sa bieloruská armáda zapojí do ozbrojeného konfliktu na jej území. Uviedol to v stredu hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu