Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko je pripravené prevziať iniciatívu v záujme ukončenia vojny na Ukrajine

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecko je pripravené urobiť viac pre ukončenie vojny na Ukrajine po tom, čo pomohlo sprostredkovať výmenu väzňov medzi Ruskom a USA, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Erdoganov úrad ďalej uviedol, že Putin sa poďakoval tureckému lídrovi za pomoc pri sprostredkovaní výmeny bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda za ruského pilota Konstantina Jarošenka. Výmena sa podľa Erdoganovho úradu uskutočnila v Turecku "s koordináciou a pod dohľadom" tureckej tajnej služby MIT. "Prezident Erdogan uviedol, že koordinácia a úzky dialóg medzi jednotkami tajných služieb by mali pokračovať," citoval ho úrad tureckej hlavy štátu.

Turecko minulý mesiac hostilo stretnutie ruských a ukrajinských vyjednávačov

Ankara je teraz "pripravená prevziať iniciatívu v záujme ukončenia vojny medzi Ruskom a Ukrajinou a sprostredkovať cestu k mieru", píše AFP. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu uviedol, že Washington je "vďačný Turecku za jeho rolu v umožnení bezpečného návratu Trevora (Reeda)". Erdogan využíva dobré vzťahy Turecka – ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) – s Kyjevom aj Moskvou, aby sa pokúsil ukončiť vojnu, konštatuje AFP.

Turecko minulý mesiac hostilo stretnutie ruských a ukrajinských vyjednávačov v Istanbule a ďalšie stretnutie medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebom v Antalyi. Erodgan sa teraz snaží zorganizovať istanbulský summit medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Putinovi vo štvrtok povedal, že Turecko chce "čo najskôr nastoliť v regióne trvalý mier zvýšením dynamiky získanej v istanbulských rokovaniach", uviedol jeho úrad.

Viac o téme: VojnaTureckoUkrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu