Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Turecký prezident Erdogan sa vyhráža novým vpádom tureckých jednotiek na územie Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok pohrozil spustením novej vojenskej operácie v Sýrii s cieľom zaistiť bezpečnosť na južných hraniciach Turecka. V noci na utorok o tom informovala agentúra AP.

Po zasadnutí vlády Erdogan spresnil, že táto operácia bude návratom k snahám Turecka o vytvorenie 30-kilometrovej bezpečnej zóny pozdĺž hraníc so Sýriou. Erdogan neposkytol ďalšie podrobnosti, vyhlásil len, že táto operácia sa začne po tom, ako turecké vojenské, spravodajské a bezpečnostné zložky ukončia na ňu prípravy.

Uskutočnili už tri vpády do severnej Sýrie

AP pripomenula, že turecké sily v posledných rokoch uskutočnili tri veľké vpády do severnej Sýrie, pričom prevzali kontrolu nad oblasťami pozdĺž štátnych hraníc v snahe zabezpečiť ich pred hrozbami zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát a milícií sýrskych Kurdov, ktoré sú známe pod názvom Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).

Turecko má vojakov v niekoľkých regiónoch

Spravodajský web Euractiv spresnil, že Turecko má v súčasnosti vojakov v štyroch regiónoch na severe Sýrie. Ide o dôsledok operácií Štít Eufratu (august 2016 až marec 2017), Olivová ratolesť (január 2018 až august 2019) a Prameň mieru (október až november 2019). Ankara považuje YPG za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, Spojené štáty a Európska únia zaradili na zoznam teroristických skupín.

PKK od roku 1984 vedie proti Turecku povstanie, ktoré si vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.Erdoganovo vyhlásenie z pondelka prišlo v situácii, keď Turecko namieta proti členstvu Fínska a Švédska v aliancii NATO. Turecko svoj nesúhlas zdôvodňuje tvrdením, že oba tieto štáty poskytujú podporu strane PKK i ďalším podobných skupinám považovaným Ankarou za teroristické.  

Viac o téme: TureckoSýriaRecep Tayyip ErdoganVpády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu