Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska: Rovnaký osud postihol aj Bulharsko

Plynový tlakomer hlavného plynovodu z Ruska
Plynový tlakomer hlavného plynovodu z Ruska (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Chuzavkov, File)

VARŠAVA - Rusko podľa neoficiálnych informácií poľského portálu onet.pl zastavilo dodávky plynu plynovodom Jamal. Minulý piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch, ako žiada Kremeľ. To však poľská strana odmietla.

Informácie onet.pl potvrdili nemenované zdroje vo vláde aj v plynárenskej spoločnosti PGNiG. Na ministerstve životného prostredia zasadá krízový štáb, uvádza onet.pl. Ruská strana Poľsko neinformovala, prečo dodávky plynu zastavila. Dlhodobá zmluva o dodávkach ruského plynu medzi ruským Gazpromom a poľským PGNiG vyprší s koncom tohto roka. Podľa Tomasza Stempiena, šéfa spoločnosti Gaz-System, čo je prevádzkovateľ prepravnej sústavy zemného plynu v Poľsku, sú zásobníky v krajine teraz naplnené z 80 percent. 

Podľa think tanku Forum Energii Poľsko asi 55 percent svojej spotreby zemného plynu kryje z dodávok z Ruska. Už dlhší čas, bez ohľadu na terajší konflikt na Ukrajine, pracuje na ich nahradení z iných zdrojov. Do konca tohto roka sa má skončiť stavba plynovodu Baltic Pipe, ktorým do Poľska potečie plyn z Nórska.

Ruský Gazprom potvrdil ukončenie dodávok plynu

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG dnes uviedla, že ju ruský Gazprom informoval, že od stredy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Poľska. Potvrdila tak v podstate skoršie informácie médií. PGNiG upozornila, že Gazprom porušil zmluvu o dlhodobých dodávkach plynu. 

Poľská ministerka životnho prostredia Anna Moskwová dnes na twitteri napísala, že "Poľsko má potrebné rezervy plynu aj zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť". Uistila, že v poľských domácnostiach plyn chýbať nebude. Už popoludní, kedy poľské médiá priniesli neoficiálne informácie o ukončení dodávok plynu z Ruska, cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Fiala označil tento krok za vyhrocovanie situácie

Český premiér Petr Fiala v utorok označil rozhodnutie Ruska zastaviť dodávky plynu do Poľska za vyhrocovanie situácie a porušovanie platných zmlúv. "Je to ďalší dôkaz toho, že sa musíme postupne zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív," napísal Fiala na Twitteri.

Premiér dodal, že poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila zníženie spotrebnej dane na pohonné hmoty, ako to navrhla česká vláda. "Tento zákon pomôže všetkým občanom a dopravcom, aby za palivá platili menej v období, keď ich ceny výrazne rastú," napísal.

Ruský Gazprom oznámil zastavenie dodávok plynu do Bulharska

Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. apríl) zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky. Informovala o tom agentúra AFP.

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu. Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters. 

Viac o téme: PlynDodávkyZastavenieRuskoPoľskoJamal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu