Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA, Británia i viaceré krajiny EÚ hlásia prípady ochorenia pečene u detí: Príčina nie je známa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdravotnícke úrady vo viacerých krajinách oznámili, že zaznamenali viacero prípadov ochorenia pečene neznámeho pôvodu u detí v Británii, ďalších európskych krajinách i v USA. Informovala o tom agentúra AP.

Britské úrady minulý týždeň oznámili, že od januára u detí zaznamenali 74 prípadov hepatitídy – zápalového ochorenia pečene. Vírusy, ktoré toto ochorenie zvyčajne vyvolávajú, však v týchto prípadoch nezaznamenali. Vedci a lekári zvažujú iné možné príčiny ochorenia vrátane ochorenia COVID-19, iných vírusov či činiteľov prostredia.

Príčina ochorenia nie je známa

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorok oznámilo ďalšie prípady v Dánsku, Holandsku, Írsku a Španielsku. Vyšetrovanie podľa ECDC pokračuje vo všetkých krajinách, ktoré nákazu hlásili. Graham Cooke, odborník na infekčné choroby z londýnskej univerzity Imperial College London, povedal, že mierna hepatitída sa u detí vyskytuje často. "To, čo však pozorujeme teraz, je celkom odlišné," povedal. "Presná príčina hepatitídy u týchto detí v súčasnosti nie je známa," dodal.

Viac o téme: DetiUSABritániaOchorenia pečene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu