Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Johnson sa ospravedlnil za účasť na večierku: Poslanci budú hlasovať o vyšetrovaní

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson sa v utorok pred poslancami Dolnej snemovne parlamentu "z celého srdca" ospravedlnil za účasť na večierku počas lockdownu. Trvá však na tom, že pravidlá neporušil vedome a rovnako nemal v úmysle ani zavádzať snemovňu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Johnson uviedol, že verejnosť má právo očakávať od premiéra lepšie správanie. "Bola to moja chyba a bezvýhradne sa za ňu ospravedlňujem," povedal. Údajne mu nenapadlo, že by zhromaždenie s narodeninovou tortou preňho tesne pred dôležitým rokovaním o ďalšom postupe proti ochoreniu COVID-19 mohol niekto považoval za párty.

Predseda britskej vlády dostal minulý týždeň v súvislosti s účasťou na večierku v júni 2020 vo svojom úrade na Downing Street pokutu vo výške 50 libier. Stal sa tak prvým britským premiérom, o ktorom sa zistilo, že porušil zákon počas funkčného obdobia. Johnson označil túto aféru za "malý prešľap" a odmietol výzvy opozície, aby podal demisiu.

Poslanci budú hlasovať o vyšetrovaní

Vo štvrtok budú poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu hlasovať o tom, či bude Johnson čeliť vyšetrovaniu za zavádzanie poslancov v kauze lockdownových večierkov. Britský premiér v čase prevalenia kauzy tvrdil, že pri večierkoch neboli porušené žiadne protipandemické pravidlá. Vyšetrovanie kauzy dovedna 12 večierkov z rokov 2020 a 2021 stále pokračuje, polícia dosiaľ v tejto súvislosti udelila už viac ako 50 pokút.

Viac o téme: VečierokVyšetrovanieOspravedlnenieBritániaBoris JohnsonLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu