Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Gesto záchranára z Charkova ohúrilo svet: Ľudia sa utekali skryť pred bombardovaním a on...

Záchranár sa stará o zranenú napriek bombardovaniu
Záchranár sa stará o zranenú napriek bombardovaniu (Zdroj: Twitter/Lesia Vasylenko)

CHARKOV - V časoch vojny obe strany konfliktu radi vykresľujú vojakov ako hrdinov, ktorí často hrdinsky bojujú za svoju krajinu. Ale skutočné hrdinské scény sa často odohrávajú bez povšimnutia verejnosti. Svedčí o tom napríklad video z ukrajinského Charkova zachytávajúce záchranára, ktorý aj napriek neustálemu bombardovaniu zostáva pri zranenej žene.

Vo výnimočnosti sa video dá len ťažko prekonať: Ukazuje záchranný tím, ako ošetruje ženu zranenú črepinami krátko po ruskom bombovom útoku na druhé najväčšie mesto Ukrajiny. Zrazu sa opäť ozývajú raketové údery a okolostojaci ľudia sa utekajú skryť do najbližšej pivnice. Záchranár však žene naďalej pomáha: "Zostaň ležať!" volá na ďalšieho zraneného, ženu drží za ruku a nenechá ju v tom chaose samú. Vtom utekajú vedľa nich do domu aj ukrajinskí vojaci. Záchranára pre toto gesto právom nazývajú "skutočným hrdinom vojny". 

Zakázaný útok "Double Tap"

Rusko vraj pri bombardovaní použilo takzvanú stratégiu "Double Tap", ktorú už vyskúšalo v Sýrii. Ide o jednoduchý, ale zničujúci princíp. Najprv sa uskutoční útok zo vzduchu, potom ozbrojené sily počkajú, kým dorazia záchranári, sanitky a ďalší pomocníci a  následne zhodia ďalšie bomby. To nielenže výrazne zvyšuje počet obetí, ale aj masívne vyčerpáva protivníka. Tento typ leteckého útoku je považovaný za vojnový zločin. 

Zelenskyj požaduje ďalšie zbrane

Ukrajina teraz požaduje ďalšiu pomoc zo zahraničia, podľa prezidenta Volodymyra Zelenského naliehavo potrebuje ťažké zbrane. "Tí, ktorí majú zbrane a držia ich u seba, musia vedieť, že osud tejto bitky závisí aj od nich," povedal prezident vo video prejave.

Viac o téme: ZáchranárBombardovanieUkrajinaCharkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu