Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťdesiaty šiesty (20. apríl 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko, Rodrigo Abd)

KYJEV - Ruskí a ukrajinskí predstavitelia oznámili, že ďalšia fáza ruskej invázie na Ukrajinu sa začala 19. apríla. Ruské sily viedli intenzívne delostrelecké a letecké bombardovanie mnohých oblastí pozdĺž frontovej línie od okolia Izjumu po Mykolajev, ale relatívne málo pozemných útočných operácií. Ruské sily naďalej dostávajú personálne a materiálne posily, ako aj veliace komponenty a logistické kapacity, vykonávajú letecké a delostrelecké útoky v spolupráci s mechanizovanými jednotkami. Dianie aj dnes sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Nočný útok v Donbase

Nočný útok v Donbase (Zdroj: Facebook/Artem Smirnov)

ONLINE

Dnešný online prenos sa skončil. Situáciu budeme sledovať aj zajtra. 

21:58 Šéf hliadkovej polície Mariupol uviedol, že stovky civilistov sa ukrývajú v oceliarni Azovstal. Podľa Mychajla Veršynina sa v továrni, ktorá sa stala obkľúčenou baštou ukrajinských jednotiek zdržujúcich sa v meste, ukrýva niekoľko stoviek ľudí vrátane detí.

21:45 Spojenci NATO by mohli byť zapojení do bezpečného prechodu civilistov a zranených vojakov z okupovaného Mariupolu. Victoria Nulandová, námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti, uviedla, že „existuje určitá nádej, že Rusi povolia“ bezpečný prechod z Mariupolu.

21:30 Medziročná inflácia v Rusku sa v týždni do 15. apríla zrýchlila na 17,62 % a bola najvyššia od začiatku roka 2002, uviedlo v stredu ruské ministerstvo hospodárstva. Dôvodom sú západné sankcie, ktoré spôsobili volatilitu rubľa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

21:15 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dnes večer na sociálnych sieťach pripustila, že humanitárny koridor pre evakuáciu žien, detí a starších ľudí z obliehaného mesta Mariupol dnes nefungoval tak, ako sa plánovalo. Namiesto asi 6000 osôb sa podarilo odviezť iba niekoľko desiatok. Na štvrtok prisľúbila ďalší pokus.

 

На жаль, гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося. Через відсутність контролю над...

Posted by Ірина Верещук on Wednesday, April 20, 2022

"Kvôli chýbajúcej kontrole vlastných vojakov nemohli okupanti zaistiť potrebný pokoj zbraní. Aj kvôli vlastnej neorganizovanosti a lajdáctvu nedokázali okupanti zaistiť včasný zvoz ľudí na miesto, kde ich čakali desiatky našich autobusov a sanitiek," napísala Vereščuková na facebooku.

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, ktorý mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.

20:48 Obmedzenia voči ruským spoločnostiam zo strany západných krajín sú nezákonné a v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vyhlásil dnes ruský prezident Vladimír Putin. Poveril preto vládu, aby do 1. júna pripravila aktualizovanú stratégiu pre pôsobenie Ruska vo WTO. Putin predniesol svoje slová na rokovaní vlády o rozvoji kovopriemyslu v krajine. Upozornil, že západné krajiny zakázali Rusku nakupovať komponenty potrebné na výrobu valcovaného kovu, oceľových plechov a ďalších produktov.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (12)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

20:37 Európska únia usporiada 5. mája medzinárodnú darcovskú konferenciu na pomoc Ukrajine a zaistenie jej "víťazstva" vo vojne proti Rusku. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel počas svojej stredajšej návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev.

20:15 Ministerka financií USA Janet Yellenová a jej rezortní kolegovia zo západných krajín odišli v stredu zo zasadnutia skupiny G20 vo Washingtone. Urobili tak v momente, keď začínal hovoriť ruský minister financií Anton Siluanov. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s dianím na zasadnutí. Ako pozvaní hostia na ňom vystúpili aj predstavitelia Ukrajiny, ktorí taktiež opustili sálu počas virtuálneho vystúpenia ruského ministra.

19:58 Japonsko zrušilo obchodný štatút Ruska ako „najvýhodnejšieho národa“ v dôsledku invázie na Ukrajinu. Teraz bude môcť Japonsko uvaliť vyššie clá na väčšinu tovaru dovážaného z Ruska, okrem ropy, skvapalneného zemného plynu a paládia.

19:42 Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal o stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Oznámil to v stredu Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP.

19:30 Až 80% územia Luhanskej oblasti je dočasne obsadených útočníkmi. Informovala o tom Luhanská regionálna správa.

19:12 Ukrajina zatiaľ od spojencov dostala len náhradné diely pre vojenské stíhacie lietadlá, aby s ich pomocou posilnila svoje vzdušné sily, ale nedostali celé lietadlá. Oznámil to dnes podľa agentúry AP hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby, ktorý tak opravil svoje utorkové tvrdenie.

18:57 Už pol milióna Ukrajincov bolo bez ich súhlasu deportovaných do Ruska. Uviedol to v stredu šéf humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev vo videopríhovore k poslancom Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters s poznámkou, že tento údaj nedokáže nezávisle overiť. Podľa Poturajeva neexistuje "žiadna možnosť" ako s týmito ľuďmi nadviazať kontakt. Červený kríž však vyzval, aby sa o to pokúsil.      

18:39 Európska únia urobí všetko pre to, aby Ukrajina dokázala zvíťaziť vo vojne proti Rusku. Vyhlásil to predseda Európskej rady Charles Michel na stredajšej tlačovej konferencii v Kyjeve po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Zobraziť galériu (12)
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Nie ste sami. Sme s vami. A urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme vás podporili a pomohli Ukrajine vyhrať túto vojnu," vyhlásil Michel.

18:20 Približne 200 žien protestovalo v stredu pred ruskou ambasádou v lotyšskej metropole Riga proti znásilňovaniu žien, ktorého sa údajne na Ukrajine dopúšťajú príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA a lotyšskej verejnoprávnej televízie LTV. Demonštrantky, prevažne mladé ženy, stáli v niekoľkých radoch pred ruským veľvyslanectvom s rukami zviazanými za chrbtom, s čiernymi plastovými vrecami na hlavách a s nohami a spodnou bielizňou postriekanou červenou farbou.

18:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený vymeniť ruských vojnových zajatcov za bezpečný prechod pre civilistov a ukrajinských vojakov v Mariupoli. Prezident Ukrajiny uvádza, že v tuneloch závodu "Azovstal" sa môže ukryť asi tisícka civilistov. Okrem toho Kyjev súhlasí s veľkonočným prímerím.

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Zobraziť galériu (12)
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

17:42 Rusko úspešne vyskúšalo novú medzikontinentálnu raketu Sarmat, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimír Putin vzápätí vyhlásil, že táto jedinečná zbraň prinúti k zamysleniu všetkých, ktorí sa pokúšajú ohrozovať Rusko. Sarmat patrí k novej generácii ruských strategických zbraní, ktorých vývoj Putin ohlásil v predvečer prezidentských volieb v roku 2018.

17:28 Európska únia poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur, oznámil dnes predseda Európskej rady Charles Michel po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters.

17:13 Niektorí členovia ruskej elity sa domnievajú, že invázia na Ukrajinu bola katastrofálna chyba, ktorá vrhne krajinu o roky späť, píše agentúra Bloomberg s odkazom na desať ľudí oboznámených so situáciou. Zatiaľ čo vojenské straty narastajú a Rusko čelí bezprecedentnej medzinárodnej izolácii, malý - ale narastajúci - počet vysoko postavených osôb v Kremli ticho spochybňuje rozhodnutie prezidenta Vladimíra Putina ísť do vojny, uviedol Bloomberg. Rovnakí ľudia sa však domnievajú, že šéf Kremľa neustúpi a nehrozí mu strata moci.

17:03 Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami, ktoré by mal ich prípadný vstup do Severoatlantickej Aliancie. Nové vyhrážky zo strany Moskvy zazneli v deň, keď o možnom členstve v NATO začali rokovať fínski poslanci. TASR správu prevzala z fínskej verejnoprávnej televízie Yle.

"Všetky naše varovania sme (Fínsku a Švédsku) tlmočili verejne aj prostredníctvom bilaterálnych kanálov. Vedia o tom, takže by nemali byť ničím zaskočení. Boli informovaní o všetkom, k čomu to (vstup do NATO) povedie," vyhlásila pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 hovorkyňa rezortu diplomacie v Moskve Marija Zacharovová.

16:59 Ruskí a bieloruskí tenisti dostali zákaz účasti vo Wimbledone 2022, uvádza oficiálna stránka turnaja. Wimbledon, jeden zo štyroch grandslamových turnajov, sa má začať koncom júna.

16:51 V meste Mariupoľ zomrela 91-ročná Vanda Obiedková. Vo veku 10 rokov prežila Nemcov tým, že sa ukryla v pivnici v Mariupole. O 81 rokov neskôr zomrela v pivnici na tom istom meste, ako obeť hroznej vojny, ktorá sa skrývala pred Rusmi.

16:40 Predseda Európskej rady Charles Michel sa v Kyjeve stretol s Volodymyrom Zelenskym.

16:28 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi žiada, aby sa vo vojnových oblastiach Ukrajiny zdržali veľkonočných bohoslužieb. Metropolita Epiphanius hovorí, že hoci požiadali Rusko, aby „prestalo ostreľovať“ 24. apríla, na pravoslávnu Veľkú noc, neverí, že by Rusko dodržalo prímerie.

16:10 Moskva z Ukrajiny do Ruska násilne odvliekla už pol milióna ľudí, povedal dnes predseda humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Európskom parlamente. Červený kríž vyzval, aby sa pokúsil s týmito Ukrajincami spojiť, napísala agentúra Reuters.

15:49 Vývoz ruského uhlia sa v apríli prepadol o viac ako 20 %, citovalo ruské médium Kommersant ruské ministerstvo energetiky. Zatiaľ čo dodávky ruskej ropy klesli len za týždeň o 25 %, informuje agentúra Bloomberg.

15:35 Nemecko je pripravené vojensky podporovať Ukrajinu v strednodobom a dlhodobom horizonte, povedala v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje o tom agentúra DPA. "Ide o najbližšie tri mesiace a tiež najbližšie tri roky," povedala Baerbocková po stretnutí s lotyšským rezortným kolegom Edgarsom Rinkévičsom v lotyšskej metropole Riga.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (12)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

15:16 Ukrajinskí vojaci zastavili postup ruských síl z mesta Izjum na severovýchode Ukrajiny smerom na neďaleký Slovjansk. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Panujú obavy, že kvôli dlhému nedostatku humanitárnej pomoci budú obyvatelia Izjumu čeliť rovnakému osudu ako ľudia z mesta Buča v Kyjevskej oblasti, kde je Rusko obvinené z vojnových zločinov, píše server BBC.

14:59 Rusko odovzdalo Ukrajine písomný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne," povedal Peskov bez uvedenia podrobností o obsahu. Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev na ponuku reagovať. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom rokovaní. "Loptička je teraz na ukrajinskej strane kurtu," dodal hovorca Kremľa.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

14:48 Európska únia by mala zaviesť proti Rusku tvrdšie sankcie, pretože doterajšie opatrenia neviedli k zastaveniu jeho agresie na Ukrajine. Zhodli sa na tom dnes poslanci zo zahraničného výboru Európskeho parlamentu, z ktorých časť vyzvala na rýchle ukončenie dovozu ruskej ropy a plynu. Tento dlhodobo zvažovaný krok však stále nemá jednomyseľnú podporu únijných krajín, ktorá je na jeho prijatie potrebná.

14:36 Rusko neplánuje zakázať zahraničným novinárom vstup na svoje územie, ale sprísňuje pravidlá pre vydávanie víz žurnalistom z "nepriateľských krajín". V stredu to oznámil námestník ministra zahraničných vecí Jevgenij Ivanov, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Ivanov v ruskom parlamente povedal, že je to reakcia na kroky Európskej únie a ďalších krajín, ktoré sťažili ruskej podnikateľskej komunite získať víza.

14:34 Ukrajinská spravodajská služba informuje, že Rusko plánuje nútenú mobilizáciu v Záporoží v Chersonskom regióne. Riaditeľstvo pre spravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany uviedlo, že Rusko plánuje vykonať nútenú mobilizáciu na okupovaných územiach a poslať Ukrajincov bojovať proti vlastnej krajine. Informuje o tom The Kyiv Independent. 

14:22 Počet utečencov z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára prekročil hranicu päť miliónov. Hranice do susedných krajín prekročilo 5 034 439 ukrajinských utečencov, informoval dnes oficiálne Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

14:15 Dobytie mesta Mariupol by mohlo mať kritické následky pre ukrajinskú obranu oblasti Donbasu, myslí si Richard Stojar z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany. Ruská strana by tam podľa neho mohla nasadiť odhadom asi 12-tisíc vojakov, ktorí sú v Mariupole ukrajinským odporom viazaní. Mesto má ale strategický aj symbolický význam pre obe strany, povedal v rozhovore pre ČTK Stojar. 

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu