Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Maďarská volebná komisia rozhodla o rozdelení 93 mandátov zo straníckej listiny

Maďarskí poslanci Zobraziť galériu (3)
Maďarskí poslanci (Zdroj: TASR - Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Maďarská národná volebná komisia (NVB) na svojom štvrtkovom zasadnutí v Budapešti určila rozdelenie 93 poslaneckých mandátov z celoštátnej straníckej kandidačnej listiny na základe spočítania odovzdaných hlasov v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 3. apríla. Informoval o tom spravodajca v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Voliči v jednokolových voľbách rozhodli o mandáte 199 poslancov Národného zhromaždenia. Každý volič mal k dispozícii dva hlasy: jeden dával politickej strane, druhý kandidátovi v jednomandátových volebných obvodoch. Politickú stranu mohli voliť aj občania Maďarska žijúci v zahraničí prostredníctvom listov, pričom v zmysle volebného zákona nerozhodovali o poslancoch v jednomandátových obvodoch. Listom zaslané hlasy zahraničných Maďarov počítali od 9. do 13. apríla.

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po uzatvorení volebných miestností
Zobraziť galériu (3)
Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy po uzatvorení volebných miestností  (Zdroj: TASR/AP Photo/Anna Szilagyi)

Prihliado sa aj na zlomkové hlasy

Pri rozdeľovaní mandátov z celoštátnej kandidátky sa prihliada aj na tzv. zlomkové (prepadnuté) hlasy z jednomandátových obvodov. Z 93 mandátov rozdelených volebnou komisiou na základe odovzdaných hlasov a zákonom určenej metodiky určila NVB 48 mandátov pre vládny blok Fidesz-KDNP, 38 mandátov pre opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko a šesť mandátov pre Hnutie Naša vlasť. Jeden mandát získal kandidát nemeckej národnostnej menšiny.

Predvolené zhromaždenie podporovateľov Fideszu v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
Predvolené zhromaždenie podporovateľov Fideszu v Maďarsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Anna Szilagyi)

Voči rozhodnutiu NVB o rozdelení týchto mandátov je možné sa odvolať na najvyššom súde do troch dní. V jednomandátových obvodoch rozhodovali voliči o osude 106 mandátov. Fidesz-KDNP si v ostatných voľbách už štvrtýkrát zabezpečil v zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu. Podľa predbežných výsledkov získal Fidesz-KDNP vďaka rekordnému počtu voličských hlasov 135 poslaneckých mandátov, opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko obsadí 57 miest, Hnutie Naša vlasť šesť miest a jeden poslanecký mandát získal kandidát nemeckej národnostnej menšiny.

Viac o téme: PoslanciVolebná komisiaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu