Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krízový výbor WHO varuje: Ešte nenastal čas na zníženie ostražitosti voči KORONAVÍRUSU

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/WHO/Christopher Black via AP)

ŽENEVA - Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v stredu jednohlasne rozhodol, že ešte nenastal čas na zníženie ostražitosti voči ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Člen výboru Didier Houssin povedal, že rozhodnutie bolo "jednohlasné". Výbor podľa jeho slov rozhodol, že pandémia koronavírusu je stále v oblasti verejného zdravia mimoriadnou situáciou medzinárodného záujmu.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus počas stredajšej tlačovej konferencie ocenil prácu krízového výboru a vyjadril súhlas s rozhodnutím. "Toto je chvíľa, keď musíme pracovať ešte tvrdšie s cieľom zachraňovať životy," povedal Tedros, ktorého vyjadrenia sprostredkovala WHO na svojej oficiálnej webovej stránke. To podľa jeho slov znamená investície, aby nástroje na boj s ochorením COVID-19 boli rovnomerne distribuované a zdravotnícke systémy posilňované.

Najlepšiu ochranu poskytne očkovanie 

Šéf WHO pripomenul, že koronavírus SARS-CoV-2 sa časom stáva nákazlivejším a zostáva smrtiacim najmä pre nechránené a nezaočkované osoby, ktoré nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a antivirotikám. "Najlepší spôsob, ako sa chrániť, je dať sa zaočkovať a prijať aj posilňujúcu dávku, keď vám ju odporučia," povedal Tedros. Takisto zdôraznil aj nosenie rúšok, pravidelné vetranie a ďalšie opatrenia.

Viac o téme: WHOKoronavírusCovid-19Krízový výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu