Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Večera prominentných politikov sa zmenila na ohnisko KORONAVÍRUSU: Desiatky infikovaných!

Hostia večere v Gridiron klube v roku 2019 Zobraziť galériu (3)
Hostia večere v Gridiron klube v roku 2019 (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Vyše sedemdesiat ľudí malo pozitívny test na COVID-19 po tom, čo sa minulý víkend zúčastnili vo Washingtone slávnostnej večere v najstaršej a jednej z najprestížnejších novinárskych organizácií Gridiron Club. Sú medzi nimi členovia Bidenovej administratívy i viacerí reportéri.

Prezident klubu Tom DeFrank v nedeľu uviedol, že skupina nahlásila 72 prípadov zo stoviek ľudí, ktorí sa zúčastnili večere, informovala televízia NBC. Starosta New Yorku Eric Adams, ktorý bol tiež na večeri, mal v nedeľu pozitívny test. Išlo o prvú večeru od roku 2019, teda pred pandémiou, a hostia sa museli preukázať potvrdením o očkovaní. 

Minister poľnohospodárstva Tom Vilsack, ktorý bol zaočkovaný aj treťou dávkou, mal v piatok pozitívny test a hlásil mierne symptómy. Ďalší dvaja členovia kabinetu prezidenta Joea Bidena, minister spravodlivosti Merrick Garland a ministerka obchodu Gina Raimondová, boli pred pár dňami tiež pozitívne testovaní po tom, čo sa zúčastnili na každoročnom spoločenskom stretnutí významných osobností z politických médií a biznisu.

Garland sa zúčastnil na tlačovej konferencii s riaditeľom FBI Christopherom Wrayom ​​predtým, ako mal v stredu pozitívny test. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že momentálne vykonáva sledovanie kontaktov v súlade s protokolmi stanovenými Centrami pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Pozitívni boli aj niektorí zákonodarcovia

Niektorí zákonodarcovia, ktorí boli na večeri, tiež mali pozitívny test. Infikovaní sú aj riaditeľ komunikácie viceprezidentky Kamaly Harrisovej Jamal Simmons, tlačový tajomník prvej dámy Jill Bidenovej Michael LaRosa a prezidentova sestra Valerie Biden Owensová. 

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová.
Zobraziť galériu (3)
Viceprezidentka USA Kamala Harrisová.  (Zdroj: TASR/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová z Kalifornie síce na večeri nebola, ale tiež sa nakazila po tom, ako strávila čas s Bidenom a Harrisovou. Prezident a viceprezidentka mali minulý týždeň negatívny test. "Protokoly na ochranu prezidenta sú dosť silné. Prezident je očkovaný, dostal dve posilňovacie dávky," povedal hlavný poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci. "Väčšinou musia byť otestovaní ľudia, ktorí sa dostanú kamkoľvek do jeho blízkosti. Takže máme pocit, že protokol je primeraný," dodal. 

Večera prominentných politikov sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Al Drago/Pool)

Prípady covidu sa v USA ustálili, hoci niektorí odborníci tvrdia, že neúplné údaje, niektoré z nich v dôsledku poklesu testovania, môžu maskovať nárast. Podľa údajov NBC News k štvrtku počet prípadov vo Washingtone v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma týždňami vzrástol o 58 percent. Podľa CDC vysoko nákazlivý subvariant BA.2 omikronu teraz predstavuje väčšinu prípadov v USA.

Viac o téme: Biely domKoronavírusJoe BidenKamala HarrisCOVID-19Anthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu