Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin sa sankcií neobáva: Rusko chce predávať ropu len spriateleným krajinám! A to za akúkoľvek cenu

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko bude na alternatívnych trhoch hľadať nových zákazníkov pre vývoz svojho uhlia, ropy a plynu, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s rozsiahlymi sankciami uvalenými na Moskvu pre jej inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Máme všetky potrebné zdroje a príležitosti na to, aby sme rýchlo našli alternatívne riešenia," povedal Putin počas verejného zasadnutia o rozvoji severných častí Ruskej federácie. "Pokiaľ ide o ruskú ropu, plyn a uhlie, môžeme zvýšiť ich spotrebu na domácom trhu... a tiež zvýšiť dodávky energetických surovín do častí sveta, ktoré ich naozaj potrebujú," dodal Putin.

Podľa portálu Idnes.cz sa mal ruský minister energetiky pre Izvestia vyjadriť, že Moskva je pripravená predávať ropu a ropné produkty spriateľeným krajinám za akúkoľvek cenu. Inými slovami - údajne sú reálne ceny od 80 do 150 dolárov za barel. Podľa agentúry Interfax je hlavným cieľom Kremľa udržať ropný priemysel v chode. Pre Putina však embargo USA na ruskú ropu a fakt, že mnohé krajiny odmietajú kupovať od Ruska len z princípu znamená, že bude musieť hľadať odberateľov inde. A to najmä v krajinách Ázie. 

Archívne VIDEO Eduard Heger: Pre čo najrýchlejšie odpojenie sa štátov EÚ od ruského plynu musíme veľmi intenzívne spolupracovať

Eduard Heger: Pre čo najrýchlejšie odpojenie sa štátov EÚ od ruského plynu musíme veľmi intenzívne spolupracovať (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Predovšetkým ide o Čínu, ktorá už je niekoľko rokov najväčším mimoeurópskym odberateľom ruskej ropy. Ďalším variantom by mohla byť aj India, tu však nastáva problém. Americký prezident Joe Biden mal totiž volať indickému premiéra Nárendrovi Módíhovi a upozorniť ho, že zvyšovanie energetickej závislosti na ruskej rope nie je v záujme Indie. Krátko na to indická ropná spoločnosť IOL vyradila zo svojich nákupných tendrov časť dodávateľov, vrátane niektorých ruských.

Spojené štáty v rámci svojho sankčného balíka voči Kremľu zakázali dovoz ropy či plynu z Ruska, zatiaľ čo EÚ a Japonsko uvalili embargo na uhlie. Viaceré krajiny eurobloku odmietajú náhle odpojenie sa od ruských plynovodov, pretože cez ne prúdi 40 percent jeho ročnej spotreby, pripomína AFP. Česká republika avizovala v utorok, že sa bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie snažiť o zastavenie dovozu ropy z Ruska a o minimalizáciu vzťahov s Moskvou.

Viac o téme: EnergieSurovinySankcieRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu