Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z obehu museli stiahnuť státisíce dávok vakcíny Moderna: Neuveríte, čo našli v jednej z fľaštičiek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Charles Krupa)

MADRID - Americká farmaceutická spoločnosť Moderna stiahla z obehu 765-tisíc dávok vakcíny proti covidu-19 z jednej šarže vyrobenej v Španielsku. Dôvodom bol nález komára v jednej fľaštičke, ktorú chceli použiť na očkovanie v meste Málaga. Informoval o tom v pondelok denník El País. Podľa neho sa stiahnutie vakcín týkalo dávok zaslaných v januári aj do Poľska, Portugalska, Nórska a Švédska.

Vakcíny, ktoré museli byť stiahnuté, pochádzali z jednej šarže plnenej v obci San Sebastián de los Reyes pri Madride. Tam španielska farmaceutická firma ROVI plní fľaštičky s prípravkom, ktorého účinná látka sa vyrába vo švajčiarskom Bazileji.

Z obehu museli stiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Stiahnutie jednej šarže vakcín oznámila v piatok španielska lieková agentúra, ktorá ako dôvod bez bližších podrobností uviedla "cudzie teleso" v jednej fľaštičke. To isté oznámili vo vyhlásení aj firmy Moderna a ROVI, ktoré tiež uviedli, že prípad vyšetrujú. Dodali, že ona fľaštička bola otvorená v očkovacom centre v juhošpanielskej Málage, ale jej obsah nebol nikomu aplikovaný. Firma Moderna tiež pripomenula, že vo svete bolo aplikovaných vyše 900 miliónov jej vakcíny bez akýchkoľvek incidentov.

Z obehu museli stiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassene Dridi)

Nórske úrady boli podľa denníka El País konkrétnejšie. "Predbežný záver firmy Moderna je, že cudzie teliesko bol malý hmyz, komár, ktorý sa dostal do fľaštičky pri výrobe a ktorého neodhalila rutinná kontrola," uviedol nórsky zdravotnícky úrad FHI.

Viac o téme: VakcínaKomár ŠpanielskoŠaržaModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu