Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štvrtá dávka vakcíny proti Covid-19? Jasné vyjadrenie kompetentných: Pravda o poklese ochrany očkovaných

Očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Novavax Zobraziť galériu (3)
Očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Novavax (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File)

BRATISLAVA – Zatiaľ, čo takto pred rokom väčšina záujemcov o očkovanie proti Covid-19 hľadala spôsob, ako by sa čo najrýchlejšie dostala aspoň k prvej dávke vakcíny, dnes tí, ktorí chceli, majú za sebou už aj preočkovanie treťou. Na stole je tak otázka, či je potrebná aj štvrtá a ak áno, kedy je vhodné po nej siahnuť.

Podľa aktuálnych vyjadrení by otázka preočkovania štvrtou dávkou aktuálna byť nemala. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb a Európska lieková agentúra sa totiž zhodli na tom, že je predčasné uvažovať o podávaní štvrtej dávky mRNA vakcín na prevenciu Covid-19 (Comirnaty alebo Spikevax) všeobecnej populácii. Uviedol to Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Obe agentúry však zároveň tvrdia, že štvrtá dávka, respektíve druhá posilňujúca, môže byť podaná dospelým vo veku 80 a viac rokov. „Tento záver vychádza z preskúmania údajov o zvýšenom riziku závažného priebehu ochorenia Covid-19 v tejto vekovej skupine a o ochrane, ktorú poskytuje štvrtá dávka,“ uviedol ŠÚKL.

 

💉Podľa záverov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA) je predčasné...

Posted by Štátny ústav pre kontrolu liečiv on Friday, April 8, 2022

Ani podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb a ani podľa Európskej liekovej agentúry v súčasnosti neexistujú jasné dôkazy z Európske únie o tom, že ochrana, ktorú poskytujú vakcíny proti závažnému priebehu ochorenia dospelým vo veku 60 až 79 rokov s normálnym imunitným systémom, časom výrazne klesá, a preto neexistujú ani jasné dôvody na začatie podávania štvrtej dávky. „Agentúry budú aj naďalej monitorovať nové údaje s cieľom zistiť, či sa zvyšuje riziko závažného ochorenia u očkovaných. Na základe zmeny epidemiologickej situácie a nových dôkazov môže dôjsť k prehodnoteniu podávania štvrtej dávky aj v tejto vekovej skupine. O štvrtej dávke u rizikových skupín môžu na národnej úrovni rozhodnúť aj vnútroštátne orgány,“ uviedol ŠÚKL.

Štvrtá dávka vakcíny proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Podľa nich ani v populácii mladšej ako 60 rokov s normálnym fungovaním imunitného systému neexistujú presvedčivé dôkazy o poklese ochrany pred závažným priebehom Covid-19 alebo o pridanej hodnote štvrtej dávky.

Preočkovanie by sa malo podľa nich začať na jeseň, pričom kompetentné orgány budú skúmať najlepšie načasovanie posilňujúcich dávok, s potenciálnym využitím vakcín upravených proti novým variantom. „Po podávaní posilňujúcich dávok sa v štúdiách nevyskytli žiadne nové bezpečnostné riziká,“ zdôraznili.

Štvrtá dávka vakcíny proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/archív)

Pripomenuli tiež, že očkovanie je aj naďalej najúčinnejším spôsobom prevencie závažného priebehu ochorenia počas prebiehajúcej pandémie, vrátane závažného ochorenia spôsobeného variantom Omikron. „ECDC aj EMA zdôrazňujú dôležitosť základného očkovania aj posilňujúcej dávky. Ku koncu marca 2022 bolo proti Covid-19 očkovaných 83 % dospelej populácie EÚ, pričom iba 64 % dostalo posilňujúcu dávku,“ dodali.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaCovid-19Štvrtá dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu