Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dočkala sa! Tereza obvinená z pašovania drog ide domov: Vo väzení v Pakistane strávila vyše štyri roky

Tereza H. sa môže radovať. Jej ceste domov už nič nebráni. Zobraziť galériu (2)
Tereza H. sa môže radovať. Jej ceste domov už nič nebráni. (Zdroj: profimedia.sk)

ISLAMABÁD - Tereza H. môže so svojím otcom letieť domov. To nariadil najvyšší súd v Pakistane. Po viac ako štyroch rokoch sa môže rodáčka z Uherského Hradišťa vrátiť domov. Colníci už jej nemôžu zadržiavať pas a osobné veci.

Rozhodnutie nebolo také jednoduché. Najprv nariadil Najvyšší súd v Islamabáde colníkom, že už ju nemôžu zadržiavať v Pakistane. To však nestačilo. Tereza musela počkať na príkaz, že môže nasadnúť do lietadla, píše Blesk.cz.

„Na základe písomného príkazu Najvyššieho súdu v Islamabáde sa Tereza vráti domov. Tereza a jej otec čakajú na písomné rozhodnutie Islamabádu,“ uviedol pre Blesk.cz zdroj, ktorý sa prípadu venuje od začiatku.
 
Terezu H. zadržali na letisku v Láhaure v januári 2018. Až teraz sa môže tešiť z návratu domov. „Skvelá správa pre Terezu. Najvyšší súd v Islamabáde vydal písomný príkaz. Tereza čoskoro opustí Pakistan. Sudca Amir Farúq vydal štvorstránkový písomný verdikt. Tereza odnesie tento písomný príkaz na letisko, odkiaľ jej bude umožnené ľahko odletieť,“ prezradil zdroj.

„Navrhovateľka bola zatknutá na letisku v Láhaure 10. januára 2018 na základe tvrdenia, že mala v držbe 8,5 kilogramov heroínu,“ uvádza sa v príkaze. Súd ju neskôr odsúdil na 8 rokov a 8 mesiacov za mrežami. Tereza sa však nevzdala a podala odvolanie, až napokon dosiahla, že v minulom roku bola zbavená obžaloby.

Ešte v roku 2019 jej do smiechu príliš nebolo.
Zobraziť galériu (2)
Ešte v roku 2019 jej do smiechu príliš nebolo.  (Zdroj: profimedia.sk)

Lenže colníci jej prekazili plány na návrat a naďalej jej zadržiavali jej osobné veci a pas. Tereza tak musela podstúpiť ďalší súdny spor. A vyhrala ho. Colníci museli jej veci odovzdať jej právnikovi Sajf ul-Mulúkovi.

„Právny zástupca odvolateľky okrem iného tvrdil, že vo svetle rozsudku Najvyššieho súdu bola odvolateľka oslobodená od viny a nie je proti nej vedené žiadne konanie. Bolo predložené, že je cudzej štátnej príslušnosti a musí sa vrátiť do svojej krajiny, že odmietnutie vydať povolenie na odchod odporcom je bez akéhokoľvek odôvodnenia alebo podkladu,“ znejú nekompromisné slová príkazu. 

Teraz prebieha trestné odvolanie. Prokurátor sa obáva, že keby sa prípad Terezy otočil, že už sa nevráti do Pakistanu. Ani tento argument však neobstojí. Neexistuje totiž žiadny zákon, že by Tereza musela zostať v Pakistane, napísal Farúq v príkaze.

Viac o téme: DrogyPašovanieHeroínOslobodenieTereza H.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu